Hírek

A COVID-19 hatása a filmiparra – rövid áttekintő

A bevett gyakorlatnál hamarabb hozzáférhetővé váló mozifilmek különböző streaming-felületeken, elhalasztott premierek, nemzetközi fesztiválok elnapolása, határozatlan időre felfüggesztett forgatások, mozibezárások – hírek, amelyek mostanában meghatározzák a filmes világot.

Egyre inkább úgy tűnik, a tavaszi és nyári filmes moziszezonból nem lesz semmi, a hónapokkal korábban, előre beütemezett mozipremierek rendre elmaradnak. Olyan filmek premierdátumai módosultak már, mint az új James Bond film, Nincs idő meghalni, a Mulan, a Fekete Özvegy, a Nő az ablakban, vagy az eddig is már többször elhalasztott Új Mutánsok. Folyamatosan frissülő cikkünkben mi is beszámolunk a legújabb halasztásokról.

A mozik bezárása magával hozta más nyilvános események, így a filmfesztiválok elnapolását is. Többek között lefújták az SXSW-t, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivált, legutóbb pedig a cannes-i filmfesztivál is jobbnak látta máskor megtartani szokásos évi szemléjét. Hazánkban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, illetve a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál megrendezését tették egyelőre még ismeretlen időpontra.

A körülményekre való tekintettel számos filmnek felfüggesztették a forgatását. Korábban írtuk, hogy a Mission: Impossible és Tom Hanks legújabb filmjének munkálatai is szünetelnek, Bekmambetov azonban továbbra is küzd a körülményekkel és távrendezésben (számítógépes technika segítségével) forgatja legújabb filmjét, amely a világ első, kifejezetten telefonos képernyőre rendezett mozija lesz.

A mozis bevételek hiányában számos forgalmazó választja a streaming felületeket és teszik a tervezettnél hamarabb elérhetővé filmjeiket (Sonic). Az Universal stúdió például egy mozijegy áráért megnézhetővé teszi februári és márciusi mozipremierjeit. A napokban pedig beszámoltunk arról, hogy az NFI ingyenes nézhető filmekkel járul hozzá a digitális oktatáshoz.

Több hollywoodi híresség is megfertőződött a vírussal.

Tom Hanks és Rita Wilson mellett Idris Elba vagy a Trónok harcából ismert, norvég származású Kristofer Hivju koronavírus tesztje is pozitív lett. A tegnapi nap folyamán pedig a Deadline megerősítette, hogy az éppen börtönbüntetését töltő Harvey Weinstein is megfertőződött a vírussal.

A film terjesztési és befogadási szokásainak megváltozása és a mozibezárások a jegypénztáraknál is éreztették hatásukat. Amerikában 20 éve nem voltak ilyen alacsonyak a mozis bevételek, mint ebben a hónapban.

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya