Hírek

A COVID-19 hatása a filmiparra – rövid áttekintő

A bevett gyakorlatnál hamarabb hozzáférhetővé váló mozifilmek különböző streaming-felületeken, elhalasztott premierek, nemzetközi fesztiválok elnapolása, határozatlan időre felfüggesztett forgatások, mozibezárások – hírek, amelyek mostanában meghatározzák a filmes világot.

Egyre inkább úgy tűnik, a tavaszi és nyári filmes moziszezonból nem lesz semmi, a hónapokkal korábban, előre beütemezett mozipremierek rendre elmaradnak. Olyan filmek premierdátumai módosultak már, mint az új James Bond film, Nincs idő meghalni, a Mulan, a Fekete Özvegy, a Nő az ablakban, vagy az eddig is már többször elhalasztott Új Mutánsok. Folyamatosan frissülő cikkünkben mi is beszámolunk a legújabb halasztásokról.

A mozik bezárása magával hozta más nyilvános események, így a filmfesztiválok elnapolását is. Többek között lefújták az SXSW-t, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivált, legutóbb pedig a cannes-i filmfesztivál is jobbnak látta máskor megtartani szokásos évi szemléjét. Hazánkban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, illetve a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál megrendezését tették egyelőre még ismeretlen időpontra.

A körülményekre való tekintettel számos filmnek felfüggesztették a forgatását. Korábban írtuk, hogy a Mission: Impossible és Tom Hanks legújabb filmjének munkálatai is szünetelnek, Bekmambetov azonban továbbra is küzd a körülményekkel és távrendezésben (számítógépes technika segítségével) forgatja legújabb filmjét, amely a világ első, kifejezetten telefonos képernyőre rendezett mozija lesz.

A mozis bevételek hiányában számos forgalmazó választja a streaming felületeket és teszik a tervezettnél hamarabb elérhetővé filmjeiket (Sonic). Az Universal stúdió például egy mozijegy áráért megnézhetővé teszi februári és márciusi mozipremierjeit. A napokban pedig beszámoltunk arról, hogy az NFI ingyenes nézhető filmekkel járul hozzá a digitális oktatáshoz.

Több hollywoodi híresség is megfertőződött a vírussal.

Tom Hanks és Rita Wilson mellett Idris Elba vagy a Trónok harcából ismert, norvég származású Kristofer Hivju koronavírus tesztje is pozitív lett. A tegnapi nap folyamán pedig a Deadline megerősítette, hogy az éppen börtönbüntetését töltő Harvey Weinstein is megfertőződött a vírussal.

A film terjesztési és befogadási szokásainak megváltozása és a mozibezárások a jegypénztáraknál is éreztették hatásukat. Amerikában 20 éve nem voltak ilyen alacsonyak a mozis bevételek, mint ebben a hónapban.

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya