Hírek

Csak semmi szex, járvány van!

Casablanca

Hogy forgass szexjelenetet a social distancing jegyében? Hát sehogy. Brit filmkészítőknek új, kreatív megoldásokat kell találniuk a koronavírus miatt kialakult helyzetben.

Ki gondolta volna, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet egy nem várt hozadéka a filmes szexjelenetek megritkulása lesz. A lassacskán újrainduló forgatások szigorú egészségügyi korlátozásokat vezetnek be, amibe természetesen beletartozik a testi kontaktus kerülése is. A rendezőknek így alaposan át kell gondolniuk az intim jeleneteiket a stábjuk biztonságának érdekében.

A brit filmes rendezők szervezete, a Directors UK útmutatót adott ki, amiben kreatív alternatívák keresésére biztatják a sorozat- és filmrendezőket. A fizikai kontaktust igénylő erotikus jelenetek helyettesítésére olyan megoldásokat ajánlanak, amik körbetáncolják magát az aktust. Készségesen több tippet is felsorolnak, köztük van például a pár után becsukódó hálószobaajtó, vagy kizárólag az öltözködés/vetkőzés, avagy ruhaigazgatás mutatása.

Az útmutató olyan klasszikus hollywoodi filmeket ajánl inspirációnak, mint a Casablanca vagy az Ez történt egy éjszaka, amik épp csak sejtetik az erotikus történéseket.

Igaz, ezen filmek készültekor nem világjárvány, hanem egy 1934-ben bevezetett szigorú szabályzat miatt hiányoztak a forró jelenetek a mozikból. A Hays Code néven számon tartott útmutató többek között tiltotta a szexuális töltetű történések, illetve bármilyen hozzá köthető tevékenység bemutatását. Bármilyen furán is hangzik, de emiatt például az Elfújta a szélben csak az árnyéka látszhatott az éppen szülő Melanie-nek és az őt segítő Scarlettnek és Prissynek.

Bár vicces belegondolni, hogy a koronavírusnak köszönhetően vissza kell utaznunk az időben egy prűdebb kor irányelveihez, de azért van más megoldás is. Az olyan produkciókat, mint például a Normal People, amik semmiképp sem kerülhetik el a szexjeleneteket, a technológia menti meg. A motion capture, a green screen s egyéb számítógépes technikák segítségével megkomponálhatókká válnak a testi kontaktust igénylő jelenetek is.

Az intim jelenetek átgondolása csak egy a sorban a járvány alatt megváltozott forgatási praktikák közül. Nagy-Britanniában a legnagyobb forgalmazók, köztük BBC is arra kérik a színészeiket, hogy saját maguk öltözzenek és sminkeljék magukat. Sőt, az egész stábnak ajánlott otthonról hozni az edényeiket és evőeszközeiket.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com