Hírek

A Csak a szél zárja az Opre Roma filmfesztivált

csak_a_szel_poszter2015. február 17-én nyílt meg a bécsi Opre Roma Film Festival, amely a Roma Integráció Évtizede Program 2005-2015 egyik fő eseménye. A fesztivál záróeseménye Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének vetítése német felirattal 2015. május 12-én 21 órától a bécsi Stadtkino-ban.

A Roma Integráció Évtizede Program a roma emberek társadalmi-gazdasági helyzetének, társadalmi befogadásának erősítése céljával létrejött nemzetközi kezdeményezés jelentős roma lakosságú európai országok között. Kormányzatokat, civil szervezeteket és kormányközi szervezeteket tömörít. A Program az oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakhatás prioritásokra összpontosít, a szegénység elleni küzdelem és az antidiszkrimináció szükségességére hívja fel a figyelmet.

Jelenleg 12 ország vesz részt a programban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Spanyolország. Szlovéniának, illetve az Egyesült Államoknak megfigyelői státusza van. 2012-ben USA, Koszovó és Moldávia is jelezte csatlakozási szándékát. Az Évtized nemzetközi partnerei között van a Világbank, az OSF (Open Society Foundation), a UNDP, az Európa Tanács, a European Roma Information Office, a European Roma and Traveller Forum, a European Roma Rights Centre (ERRC), a UN-HABITAT, az UNICEF és a WHO.

A Berlinale nagydíjával kitüntetett magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence ötödik játékfilmjének vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film). Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb). A filmet támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Eurimages.

A Csak a szél 2012. februári berlini világpremierjét követően megjárta a nemzetközi filmfesztiválokat, és elnyerte a Béke-díjat, az Amnesty International filmdíját, a Paris Cinéma filmfesztivál zsűrijének a díját, illetve a belga Open Doek Festival nagydíját. A Csak a szél egyike annak a három filmnek, amelyeket az Európai Parlament Lux-díjára felterjesztett a szakmai zsűri.
Trailer:

Fliegauf Bence jelenleg Liliom ösvény című filmjén dolgozik (Fraktál Film), amely Stefanovics Angéla és Sótonyi Bálint főszereplésével várhatóan 2015. őszétől kerül a magyarországi mozikba.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com