Hírek

Csaknem félszáz iskolás csoport vett részt A méhek világa kapcsán meghirdetett pályázaton

A mehek vilagaA méhek védelmének ügye sok iskolást megmozgatott: a Cinema City és a filmet forgalmazó Mozinet Kft. közös pályázatára közel félszáz, nagy gonddal és kreativitással elkészített alkotás érkezett. A Greenpeace szakértői ezért a három helyezés kiosztása mellett egy alkotásnak különdíjat is megszavaztak.

A kiírás alapján esszét, prezentációt, rajzot és installációt küldhettek a csapatok a méhek fontosságával és megmentésével kapcsolatban. Az ország különböző pontjairól jelentkeztek iskolás csapatok, a beérkezett pályaművek nagyon sokfélék voltak. A zsűri tagjai Csuja László bioméhész, Ferencz Tibor környezetvédelemszakos-tanár és Tömöri Balázs, a Greenpeace szakembere voltak.

Az első helyezést a turai Hevesy György Általános Iskola 2. A osztálya érte el, Szilágyiné Szente Valéria tanárnő vezetésével. Második helyen a budapesti Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 3. S osztálya (tanár: Rakolcza Judit), a harmadik helyen pedig a pusztaszabolcsi Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója, Tóth Réka (tanár: Bartha Ildikó) végzett. A zsűri különdíjban részesítette Dros Barnabást, a Tolna Megyei Sztárai Mihály Gimnázium diákját (felkészítő tanár: Pálinkás Gábor), aki kisfilmet készített a témáról.

Ritka az olyan eset, hogy egy moziba kerülő dokumentumfilm olyan aktuális és fontos témát mutat be, hogy a film körüli vita hatással lehet az elkövetkező évtizedeinkre. Az elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof nagyszabású természetfilmje, A méhek világa lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mi mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. Imhoof a műfajban rendkívül magasnak számító, 2 millió eurós költségvetésből forgathatott, melynek minden fillére meglátszik a vásznon: a rendező stábjával bejárta az egész világot, és számtalan szakértőt megszólaltatva nem riadt vissza attól sem, hogy eltérő véleményeket ütköztessen egymással.

A pályázat első helyezett csapatának installációja a hétvégén megtekinthető a Művész moziban, ahol szombaton egész napos rendezvény egészíti ki A méhek világa vetítéseit.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com