Hírek

Csalódást kelt az Indiana Jones és a sors tárcsája bevétele

Harrison Ford kalandfilmjének nehéz lesz behoznia a költségvetést; a Pókember film azonban még mindig hasít.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája csalódást keltő box office számokat hozott a premierhétvégén: 70 millió dollárt termelt hazájában és 130 millió dollárt globálisan – írja a Variety. Ez a jegyeladás alapvetően nem lenne rossz egy olyan film esetében, ami alapvetően idősebb közönségnek szól – csakhogy a Disney és a Lucasfilm 295 millió dollárt költött el a filmre, nem számítva a marketinget.

Az ötödik Indy film hasonlóan alakít tehát, mint a Warner Bros. és a DC kudarctörténete, a The Flash, amely 75 millió dollárt termelt Észak-Amerikában és 139 millió dollárt globálisan, ám gyártása 100 millió dollárral kevesebbe került az Indiana Jones film költségvetésénél. Mindkét, előzetesen a nyár egyik zászlóshajójának szánt film várhatóan veszteséges lesz a mozikban.

Az észak-amerikai, 60 millió dolláros bemutatóján kívül az Indiana Jones 5. legnagyobb forgalmát az Egyesült Királyságban (8,9 millió dollár), Franciaországban (5,9 millió dollár), Japánban (4,7 millió dollár), Koreában (4,1 millió dollár) és Németországban (4,1 millió dollár) érte el.

A DreamWorks és az Universal által készített, 70 millió dolláros költségvetésű családi film, a Ruby Gillman, Teenage Kraken szintén alulmúlta az elvárásokat azzal a mindössze 7,6 millió dollár jegybevétellel, amit 67 nemzeti piacról szedett össze. Igaz, ennek a filmnek erősek a versenytársai: vele párhuzamosan még mozikban van az erős gyerek- és családi közönséget toborzó Elemi (Pixar), Pókember: A Pókverzumon át (Sony) és A kis hableány (Disney) is. Ezen a hétvégén ezek a filmek mindegyike többet (vagy nagyjából ugyanannyit) keresett, mint a Ruby Gillmann, annak ellenére, hogy hetekkel korábban mutatták be őket a mozikban.

Az Elemi 29,8 millió dollárt termelt 40 piacról ezen a hétvégén, ezzel globális bevételét 186,8 millió dollárra növelte, ám az Indy 5-höz hasonlóan hatalmas, 200 millió dolláros árcédulája miatt nem lesz könnyű nyereséget termelnie a mozikban. A Disney 250 millió dolláros költségvetésű A kis hableánya eközben 7,2 millió dollárt gyűjtött be 52 piacról hatodik hétvégéjén, ezzel eddig 523,8 millió dollárt gyűjtött össze világszerte.

A Pókverzum 13,8 millió dolláros bevétele (63 piacról) átlendítette a filmet a globális 600 millió dolláron. Ezzel szemben a Flash, amely harmadik hétvégéjén 11,4 millió dollárt termelt 78 piacról, mindössze összesített globális 245,3 millió dollárnál jár.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com