Hírek

Cseh és Szlovák Filmkarnevál: idén a történelmi témák jegyében

A legújabb cseh és szlovák filmekből láthat válogatást a magyar közönség február 21. és 25. között Budapesten, a Toldi Moziban. Az 5. Cseh és Szlovák Filmkarnevál programjában főként történelmi témákra reflektáló alkotások szerepelnek, de külön filmvetítéssel köszöntik a februárban 80. születésnapját ünneplő Jirí Menzelt is.

Gál Róbert, a Cseh Centrum szóvivője az ötödik filmkarnevál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezúttal többségében a két ország fontos időszakaira reflektáló történelmi alkotásokat láthat a közönség. A két ország azért mutatja be közös eseményen filmes termését, mert a munkák túlnyomó többsége koprodukcióban készült – magyarázta.

Összegzése szerint a legújabb cseh filmek inkább a távoli történelem felé tekintenek vissza. Példaként említette a február 25-én látható Milada című kosztümös filmet, az első filmes David Mrnka rendezésében. Az 1937-1950 között játszódó történet a szabadságért és az igazságért kiálló Milada Horáková jogásznő ellen folytatott koncepciós eljárást mutatja be. Ide sorolta Julius Sevcík, szintén első filmes alkotó életrajzi drámáját is, a Masaryk című alkotást, amely Tomás Garrigue Masaryk, a független Csehszlovákia első elnöke fiának, egykori londoni nagykövetnek, majd később csehszlovák külügyminiszternek az életét dolgozza fel a második világháborút megelőző időszakhoz visszakanyarodva.

Gál Róbert szerint a fiatal szlovák rendezők közül sokan aktuális, napi problémákat boncolgatnak a filmjeikben. Mint mondta, az időben legtávolabbi kitekintést az 1990-es évek elejéről láthatja a közönség. A február 23-én látható Emberrablás című film Csehszlovákia történetének egy komor időszakát mutatja be. A film az önállósodás utáni időszakot dolgozza fel, amikor a köztársasági elnök és a kormányfő között olyan szintig mérgesedett el a viszony, hogy az elnök fiát elrabolták és külföldre hurcolták az elnök lejáratása érdekében – részletezte.

A filmes mustra keretében különvetítést tartanak középiskolások számára. A diákok Agnieszka Holland Olthatatlan című munkáját nézhetik meg, a film az 1968-as prágai tavaszra reflektál. A cseh-lengyel életrajzi dráma Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát.

A történelmi témák mellett napjaink aktuális problémáival foglalkozó filmek is a vászonra kerülnek. Ezek közül Gál Róbert kiemelte a szlovák első filmes rendező, Tereza Nvotová Léna című alkotását. Mint mondta: a film túlzásoktól mentesen járja körül a szexuális zaklatás témakörét.

Sipos Ildikó, a Szlovák Intézet igazgatója úgy fogalmazott az eseményen, hogy „a nagy hagyományú csehszlovák filmművészet után egy roppant izgalmas és értékes cseh és szlovák filmművészeti korszak kezdődött el”. Mint mondta, a két ország méretéhez képest érdemben gazdagítja az európai filmművészetet.

Gál Róbert elmondta, hogy míg az első filmkarnevált Milos Forman születésnapjára időzítették, ebben az évben a 80. születésnapját ünneplő Jirí Menzelt köszöntik február 24-én. A Menzel-filmmaratonon a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, a Sörgyári capricciót és az Én kis falum című filmet vetítik.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya