Hírek

Cseh Filmkarnevál február végén a Toldi moziban

Idén tízéves a Cseh Filmkarnevál! 2022-ben sokszínű programmal jubilál a februári cseh filmmustra a Toldi moziban és a Toldi TÁVmozi oldalán.

A budapesti Cseh Centrum 2022. február 23–27. között rendezi meg az idén immár tízéves Cseh Filmkarnevált (CSFK). Öt napon át ismét a hagyományos februári időpontban és hagyományos helyszínen, a Toldi moziban várják a cseh filmek rajongóit.

Akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, három este a Toldi TÁVmoziban online kapcsolódhatnak be a programba.

„A tavalyi év a cseh filmgyártás kiemelkedően erős éve volt, így most öntudatos, igazi európai filmekre hívjuk Önöket. Az alkotások gyakran komoly témákat dolgoznak fel, legyen szó az idegen környezetbe került ember talajvesztéséről, törékeny családi kapcsolatokról, a mély traumákba süllyedő társadalom mikromodelljéről, a provinciális ál-erkölcs sújtotta „megtévedt” egyének életéről, vagy a diktatúrában élők szürke hétköznapjainak panoptikumáról. Dörzsöltségükkel vagy kegyetlenségükkel szórakoztatják, pszichedelikus zenével vagy ötletes animációkkal kápráztatják el, durva románccal vagy épp emberséggel hatják meg Önöket.” – ajánlja a programot Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.

Tematikus és formai sokszínűség jellemzi az idei filmkínálatot.

A Filmkarnevál nyitófilmje, a Megszállás (r. Michal Nohejl) fordulatos története az 1968-as szovjet megszállást követő sötét  időszakban játszódik. „Olyan ellenállás lesz, amilyet még nem látott a világ!“ – ígéri a film főszereplője, és az is lehet, hogy a hősök gyávákká és a gyávák hősökké válnak.

Bohdan Sláma Árnyékba borult vidék című drámája egy határmenti kis falu életén keresztül villantja fel a II. világháború előtt, alatt és után történt  tragikus eseményeket, amikor történelem viharai kényes döntéshelyzetekbe kényszerítik a falu lakóit.

A napjainkban játszódó Hibák (r. Jan Prušinovský) főszereplői csak a jelennek élnek, azonban a múlttal való véletlen találkozás olyan események sorát indítja el, amely mindkettőjük életét teljesen felforgatja.

Csehországból egyenesen Kabulba repíti a nézőt a Napocskám, Maad animációs nagyjátékfilm rendezője, Michaela Pavlátová, hogy elkísérjék  a film főszereplőit.

Vajon mi vár egy prágai lányra Afganisztánba költözését követően? Az új világ sok meglepetést és örömöt tartogat számára, de olyan veszélyeket is, amelyekkel egy afgán férfi európai feleségeként kell szembenéznie. A Filmkarnevál zárófilmje az Egy modern apa naplója (r. Jan Haluza) című vígjáték, főszereplői egy dologban egyetértenek: „Az a szülő marad otthon a gyerekkel, amelyik kevesebb pénzt visz haza.“ Ezért úgy döntenek, hogy az apa megy gyesre és magára vállalja az újszülött gondozását az első évben.

A neves Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman idén februárban lenne 90 éves.

Tíz éve éppen az ő születésnapja adta az ötletet az első Filmkarnevál megrendezéséhez. A Hair, a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus rendezőjének kalandos életútját a Forman vs. Forman (r. Helena Třeštíková, Jakub Hejna) című dokumentumfilm idézi fel, eddig még sosem publikált, magán- és hivatalos archívumokból előkerült anyagokkal, valamint személyes visszaemlékezésekkel. Filmjei közül az 1967-ben készült Tűz van, babám! néhány éve Budapesten restaurált változata kerül vetítésre.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!