Hírek

Csicskár Dávid is versenyez Montrealban

Csicskár Dávid Uchebnik című 18 perces alkotása is versenyez a legjobb rövidfilm díjáért a 41. Montreali World Filmfesztiválon.

Az Uchebnik öt kontinensről érkezett 41 produkcióval száll versenybe a szeptember 4-ig tartó nagy presztízsű montreali filmfesztiválon – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az Uchebnik 1956 októberében játszódik. Egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többé nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt.
Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét.
A Focusfox Stúdióban készült Uchebnik producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

Ugyancsak a Montreali World Filmfesztiválon debütál Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmrendezői bemutatkozása. A Bánki Gergely főszereplésével készült vígjáték a filmalap fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjának elsőként elkészült alkotása.

Az Észak-Amerika vezető seregszemléjének számító Montreali World Filmfesztivál – a berlini, cannes-i és velencei mozgóképmustrákkal együtt – egyike a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztiválnak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com