Hírek

Csökkent a női rendezők aránya a kasszasiker filmek között

A nomádok földje (Nomadland)

Az amerikai kutatás a 250 legtöbb pénzt hozó filmet vizsgálta, ahol a női rendezők aránya kevesebb volt 2021-ben, mint egy évvel korábban.

2021-ben a kasszasikereket rendezők közül kevesebben voltak nők, mint egy évvel korábban – derül ki San Diego Egyetem kutatásából. A legtöbbet kereső 250 film mindössze 17 százalékát rendezte nő, míg 2020-ban ugyanez a szám 18 százalék volt. Ha pedig a top 100-as listát nézzük, akkor a szám 16 százalékról 12 százalékra csökkent.

„A látszat csal. Míg múlt évben Chloé Zhao megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat a Nomádok földjéért és Jane Campion idén esélyesként indul A kutya karmai közt miatt, a női rendezők aránya valójában csökkent 2021-ben” – idézi a kutatásban részt vevő Dr. Martha Lauzent a Deadline.

Az, hogy néhányan megkapják a jól megérdemelt elismerést a filmjeikért, nem jelenti azt, hogy a filmipar leküzdötte a történelmi egyenlőtlenséget.

„Pár kiemelt női rendező pontatlan következtetésre juttathat bennünket” – állítja a kutató kiemelve, hogy elsősorban a teljes képet kell figyelembe venni.

Mivel a jelenleg is tartó pandémia (és a fel-fel bukkanó bezárások) torzíthatják a listát, ezért a kutatók megvizsgálták egyaránt a mozifilmeket és a streamingszolgáltatók kínálatát is. Utóbbi fronton a rendezők 10 százaléka, az írók 13 százaléka, az executive producerek 21 százaléka, míg a vágók 19 százaléka volt nő 2021-ben.

Bár a tanulmány elsősorban a női rendezők csökkenését emeli ki, némi pozitív változás is volt a filmiparban. Összesítve a legtöbbet kereső 250 filmben dolgozó rendezők, írók, producerek, vágók és operatőrök 25 százaléka volt nő. Az arány két százalékos javulást mutat a 2020-as 23 százalékhoz képest.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com