Hírek

Csúcsszupermen – Anyagilag nem okozott csalódást az Acélember (Box Office június 14-16.)

Man of Steel (Az Acélember)Június történetének legjobb startjával vágott neki az amerikai jegypénztárak meghódításának Superman legújabb feldolgozása. Az acélemberrel ellentétben inkább a kritikusoknál kezdett jobban az Itt a vége c. vígjáték, de talán ez hosszú távon még többet is ér a leginkább amerikai humoristák ökörködésének titulálható film számára.

Igencsak jó, még ha nem is szuper nyitást produkált a tengerentúlon a nyár egyik legjobban várt durranása, Az acélember (Man of Steel – bemutató: június 20.). Csütörtöktől vasárnapig 125,1M-t perkáltak érte a nézők, a hétvégi eredménye pedig minden idők tizenhetedik legjobb bevételét teszi ki. Szükség is volt a szuperképességre, 225M-s költségvetéssel legalább ekkora, sőt talán valamivel nagyobb teljesítményt vártak el Zack Snyder adaptációjától.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a közönséget kiéheztették volna a képregény filmfeldolgozásaival. Nem is olyan rég, 2006-ben vetítették utoljára a mozik a szuperhős valamelyik mozgóképes megvalósítását. Akkor az X-Menekkel széles közönség előtt is berobbanó Bryan Singer küzdött meg vele meglehetősen felejthető módon, a Superman visszatér 200,1M-t gyűjtött össze az Egyesült Államok jegypénztárainál. Ezt szinten most könnyedén túlszárnyalja Az acélember.

A lendület jövő héten valószínűleg sokat veszít erejéből, hiszen a kritikusok és a nézők is meglehetősen közepesre értékelik a képregényfilmet. Ez pedig abból a szempontból is fontos lehet, hogy vajon mi lesz a Bosszúállókhoz hasonló szuperhősliga, a Justice League mozgóképi megvalósításából. Még mindig kéne egy Vasember kaliberű húzónév a csapatba, ilyen értelemben nem biztos, hogy Superman a legalkalmasabb a feladatra. Értelemszerűen a Christian Bale-féle Batman megfelelő lenne, de a színész ezt kereken elutasította. Ryan Reynolds is azt nyilatkozta, ő nem szívesen lenne a Zöld Lámpás (mondjuk ennek sokan kifejezetten örülnek), bár én kinézem belőle, hogy egy rátermett Wonder Woman megtalálásával meggondolná magát. Az biztos, hogy egy lépéssel most közelebb került a szakma a Justice Leaguehez, de a film létrejöttéig hosszabb távon kell berendezkedni a rajongóknak.

Az acélember (Man of Steel)
Az acélember (Man of Steel)

Egészen más ligában játszott viszont az Itt a vége (This Is the End – magyar bemutató: augusztus 22.). A vígjáték meglehetősen különös mozi: a színészek önmagukat eljátszva vesznek részt James Franco házibuliján, amikor egyszer csak beüt a világvége. Hollywood legfrissebb és legdivatosabb humorista-generációja vonul fel benne: Seth Rogen (Felkoppintva: 148,8M), Jonah Hill (Superbad, avagy miért ciki a szex?: 121,5M), Jay Baruchel (Túl jó nő a csajom: 32M),  Danny McBride (Király!: 21,6M), és még sorolhatnánk. Ehhez képest kezdhetett volna kicsit erősebben is a leginkább egy stand-up-comedy filmre emlékeztető vígjáték, de alacsony költségei folytán (32M) már túl is vagyunk a megtérülésen (szerdától játsszák ugyanis, az összbevétele 32,8M hétfőig).

Ez az eredmény tényleg nem rossz, de azért csalódás az Ananász expresszhez (nyitás: 41,3M) vagy a Trópusi viharhoz (nyitás: 36,8M) képest. Ugyanakkor a nézők meglehetősen jónak találták a humoristák butáskodását, ez pedig tapasztalataim szerint vígjátékoknál évente csak egyszer-kétszer fordul elő. Alacsony további heti csökkenésekre számíthatunk a filmtől, a legjobb számára az lenne, ha 100M fölött mondhatnánk el, hogy itt a vége.

Itt a vége (This Is the End)
Itt a vége (This Is the End)

Azt, hogy mennyit számít egy mozi híre a közösségi média világában, nagyon jól példázza a lista további része. Az Acélember által uralt hétvégén a Szemfényvesztők (Now You See Me már vetítik) megint 10M fölötti bevételt szakított, ezzel már 80M fölött jár, és reális esélye van a kasszarobbantás egykori mérföldkövének számító százmillióra. A Gyakornok (The Internship már vetítik) ezzel szemben 60%-os csökkenést szenvedett el, most már biztosan nem lesz profitja az USA-ban. A bűn éjszakája (The Purgemagyar bemutató: szeptember 5.) még ennél is többet, 75,9%-ot zuhant múlt heti eredményéhez képest – olyan ez a film, mint egy az internetet bejáró videó, ami a durranása hetében mindenütt jelen van, aztán pár nap múlva el is felejti mindenki. Kudarcról azonban semmiképp se beszélhetünk, ha már egy centet se gyűjtene a horror, akkor is hatalmas sikert ért el anyagi értelemben.

Néhány szóban a többiekről: a Halálos iramban 6. (Fast and Furious 6. már vetítik) tűrhetően tartja magát, A zöld urai (Epic  már vetítik) pedig kvázi teljesítette küldetését, szépen összekaparta a ráfordított pénzeket a jövő heti Szörny Egyetem érkezése előtt. A Föld után (After Earth már vetítik) és a Másnaposok 3. (The Hangover Part III.  már vetítik) tovább folytatja a mélyrepülést, a mozik szédületes ütemben veszik le műsorukról mindkét filmet. A Sötétségben – Star Trek (Star Trek Into Darkness  már vetítik) és a Vasember 3. (Iron Man 3.  már vetítik) megérezte a konkurenciát, A nagy Gatsby (The Great Gatsby  már vetítik) pedig végnapjait éli, de 139,9M-s eddigi teljesítménnyel semmi oka nem lehet a panaszra a készítőknek.

A nagyok mellett azért ne felejtsük el, hogy volt még egy közepes méretű premier a hétvégén. A Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight  magyar bemutató: augusztus 15.) az eddigi néhány helyett csaknem 900 moziban vált megtekinthetővé péntektől, sajnos azonban majdnem ugyanannyian voltak kíváncsi rá, mint amikor csak pár tucat mozi játszotta. Nem sikerült tehát a Sony Classic stúdiónak nagyot durrantani Richard Linklater trilógiájának zárásával. Az ezúttal Görögországban találkozó pár egész napon át tartó beszélgetése tehát szinte csak az infláció mértékével tudta növelni bevételeit a bécsihez (Mielőtt felkel a napBefore Sunrise: 5,5M) és a párizsihoz (Mielőtt lemegy a napBefore Sunset: 5,8M) képest. Meglátjuk, Európában hogyan fogadják majd, de szerintem itt fogja megtalálni igazi közönségét a romantikus mozi.

Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight)
Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight)

Könnyen elképzelhető, hogy ez vagy még a vázoltnál is rosszabb sors vár Sofia Coppola új filmjére. A magyar fordításban Lopom a sztáromra (The Bling Ring magyar bemutató: június 27.) keresztelt mű abban a néhány moziban, ahol játszották, szinte végig telt házzal ment, de vegyes kritikái igencsak kétségessé teszik a pénzügyi szárnyalást.

A jövő héten egy horror küzd meg egy animációval. A Szörny Egyetem (Monsters University) majdnem biztosan remekelni fog, persze nagy kérdés, hogy eléri-e a Toy Story 3. 2010-es brutális startját. A Z világháború (World War Z) viszont az utóbbi évek egyik legkockázatosabb vállalkozása, és a szakértői tippek itt 20M-tól 60M-ig terjednek a nyitásával kapcsolatban, viszont a költségvetésének megtérüléséhez 70M lenne ideális. Jövő héten kiderül, van-e relevanciája egy teljesen új műfaji próbálkozásnak az Egyesült Államokban, vagy tényleg csak az animációk és képregényfilmek világaként tekinthetünk rá.


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés