Hírek

Csúcsszupermen – Anyagilag nem okozott csalódást az Acélember (Box Office június 14-16.)

Man of Steel (Az Acélember)Június történetének legjobb startjával vágott neki az amerikai jegypénztárak meghódításának Superman legújabb feldolgozása. Az acélemberrel ellentétben inkább a kritikusoknál kezdett jobban az Itt a vége c. vígjáték, de talán ez hosszú távon még többet is ér a leginkább amerikai humoristák ökörködésének titulálható film számára.

Igencsak jó, még ha nem is szuper nyitást produkált a tengerentúlon a nyár egyik legjobban várt durranása, Az acélember (Man of Steel – bemutató: június 20.). Csütörtöktől vasárnapig 125,1M-t perkáltak érte a nézők, a hétvégi eredménye pedig minden idők tizenhetedik legjobb bevételét teszi ki. Szükség is volt a szuperképességre, 225M-s költségvetéssel legalább ekkora, sőt talán valamivel nagyobb teljesítményt vártak el Zack Snyder adaptációjától.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a közönséget kiéheztették volna a képregény filmfeldolgozásaival. Nem is olyan rég, 2006-ben vetítették utoljára a mozik a szuperhős valamelyik mozgóképes megvalósítását. Akkor az X-Menekkel széles közönség előtt is berobbanó Bryan Singer küzdött meg vele meglehetősen felejthető módon, a Superman visszatér 200,1M-t gyűjtött össze az Egyesült Államok jegypénztárainál. Ezt szinten most könnyedén túlszárnyalja Az acélember.

A lendület jövő héten valószínűleg sokat veszít erejéből, hiszen a kritikusok és a nézők is meglehetősen közepesre értékelik a képregényfilmet. Ez pedig abból a szempontból is fontos lehet, hogy vajon mi lesz a Bosszúállókhoz hasonló szuperhősliga, a Justice League mozgóképi megvalósításából. Még mindig kéne egy Vasember kaliberű húzónév a csapatba, ilyen értelemben nem biztos, hogy Superman a legalkalmasabb a feladatra. Értelemszerűen a Christian Bale-féle Batman megfelelő lenne, de a színész ezt kereken elutasította. Ryan Reynolds is azt nyilatkozta, ő nem szívesen lenne a Zöld Lámpás (mondjuk ennek sokan kifejezetten örülnek), bár én kinézem belőle, hogy egy rátermett Wonder Woman megtalálásával meggondolná magát. Az biztos, hogy egy lépéssel most közelebb került a szakma a Justice Leaguehez, de a film létrejöttéig hosszabb távon kell berendezkedni a rajongóknak.

Az acélember (Man of Steel)
Az acélember (Man of Steel)

Egészen más ligában játszott viszont az Itt a vége (This Is the End – magyar bemutató: augusztus 22.). A vígjáték meglehetősen különös mozi: a színészek önmagukat eljátszva vesznek részt James Franco házibuliján, amikor egyszer csak beüt a világvége. Hollywood legfrissebb és legdivatosabb humorista-generációja vonul fel benne: Seth Rogen (Felkoppintva: 148,8M), Jonah Hill (Superbad, avagy miért ciki a szex?: 121,5M), Jay Baruchel (Túl jó nő a csajom: 32M),  Danny McBride (Király!: 21,6M), és még sorolhatnánk. Ehhez képest kezdhetett volna kicsit erősebben is a leginkább egy stand-up-comedy filmre emlékeztető vígjáték, de alacsony költségei folytán (32M) már túl is vagyunk a megtérülésen (szerdától játsszák ugyanis, az összbevétele 32,8M hétfőig).

Ez az eredmény tényleg nem rossz, de azért csalódás az Ananász expresszhez (nyitás: 41,3M) vagy a Trópusi viharhoz (nyitás: 36,8M) képest. Ugyanakkor a nézők meglehetősen jónak találták a humoristák butáskodását, ez pedig tapasztalataim szerint vígjátékoknál évente csak egyszer-kétszer fordul elő. Alacsony további heti csökkenésekre számíthatunk a filmtől, a legjobb számára az lenne, ha 100M fölött mondhatnánk el, hogy itt a vége.

Itt a vége (This Is the End)
Itt a vége (This Is the End)

Azt, hogy mennyit számít egy mozi híre a közösségi média világában, nagyon jól példázza a lista további része. Az Acélember által uralt hétvégén a Szemfényvesztők (Now You See Me már vetítik) megint 10M fölötti bevételt szakított, ezzel már 80M fölött jár, és reális esélye van a kasszarobbantás egykori mérföldkövének számító százmillióra. A Gyakornok (The Internship már vetítik) ezzel szemben 60%-os csökkenést szenvedett el, most már biztosan nem lesz profitja az USA-ban. A bűn éjszakája (The Purgemagyar bemutató: szeptember 5.) még ennél is többet, 75,9%-ot zuhant múlt heti eredményéhez képest – olyan ez a film, mint egy az internetet bejáró videó, ami a durranása hetében mindenütt jelen van, aztán pár nap múlva el is felejti mindenki. Kudarcról azonban semmiképp se beszélhetünk, ha már egy centet se gyűjtene a horror, akkor is hatalmas sikert ért el anyagi értelemben.

Néhány szóban a többiekről: a Halálos iramban 6. (Fast and Furious 6. már vetítik) tűrhetően tartja magát, A zöld urai (Epic  már vetítik) pedig kvázi teljesítette küldetését, szépen összekaparta a ráfordított pénzeket a jövő heti Szörny Egyetem érkezése előtt. A Föld után (After Earth már vetítik) és a Másnaposok 3. (The Hangover Part III.  már vetítik) tovább folytatja a mélyrepülést, a mozik szédületes ütemben veszik le műsorukról mindkét filmet. A Sötétségben – Star Trek (Star Trek Into Darkness  már vetítik) és a Vasember 3. (Iron Man 3.  már vetítik) megérezte a konkurenciát, A nagy Gatsby (The Great Gatsby  már vetítik) pedig végnapjait éli, de 139,9M-s eddigi teljesítménnyel semmi oka nem lehet a panaszra a készítőknek.

A nagyok mellett azért ne felejtsük el, hogy volt még egy közepes méretű premier a hétvégén. A Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight  magyar bemutató: augusztus 15.) az eddigi néhány helyett csaknem 900 moziban vált megtekinthetővé péntektől, sajnos azonban majdnem ugyanannyian voltak kíváncsi rá, mint amikor csak pár tucat mozi játszotta. Nem sikerült tehát a Sony Classic stúdiónak nagyot durrantani Richard Linklater trilógiájának zárásával. Az ezúttal Görögországban találkozó pár egész napon át tartó beszélgetése tehát szinte csak az infláció mértékével tudta növelni bevételeit a bécsihez (Mielőtt felkel a napBefore Sunrise: 5,5M) és a párizsihoz (Mielőtt lemegy a napBefore Sunset: 5,8M) képest. Meglátjuk, Európában hogyan fogadják majd, de szerintem itt fogja megtalálni igazi közönségét a romantikus mozi.

Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight)
Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight)

Könnyen elképzelhető, hogy ez vagy még a vázoltnál is rosszabb sors vár Sofia Coppola új filmjére. A magyar fordításban Lopom a sztáromra (The Bling Ring magyar bemutató: június 27.) keresztelt mű abban a néhány moziban, ahol játszották, szinte végig telt házzal ment, de vegyes kritikái igencsak kétségessé teszik a pénzügyi szárnyalást.

A jövő héten egy horror küzd meg egy animációval. A Szörny Egyetem (Monsters University) majdnem biztosan remekelni fog, persze nagy kérdés, hogy eléri-e a Toy Story 3. 2010-es brutális startját. A Z világháború (World War Z) viszont az utóbbi évek egyik legkockázatosabb vállalkozása, és a szakértői tippek itt 20M-tól 60M-ig terjednek a nyitásával kapcsolatban, viszont a költségvetésének megtérüléséhez 70M lenne ideális. Jövő héten kiderül, van-e relevanciája egy teljesen új műfaji próbálkozásnak az Egyesült Államokban, vagy tényleg csak az animációk és képregényfilmek világaként tekinthetünk rá.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya