Hírek

Csúszik a Tenet, a Wonder Woman 1984 és mások is

Azt hihettük volna, hogy ilyenekről már nem kell írnunk, de az élet ránk cáfolt. Világszerte éledeznek a mozihálózatok, de ennyi még nem elég ahhoz, hogy a forgalmazók biztonságban érezzék a filmjük sikerét. A Tenet végül nem maradt a helyén, ami láncreakciót indított el – más filmeket is eltolnak, nem csupán néhány héttel.

Egy ideje nem adtunk már hírt filmpremier-csúszásról, de márciusban-áprilisban mi is sorra írtunk ilyenekről. Szinte minden nap bejelentettek egy csúszást, és ezek jócskán átrajzolták a mozis naptárat. A forgalmazók sokszor nem vállaltak felesleges kockázatot, egyből fél évvel vagy akár többel is arrébb rakták filmjeiket, vagy átengedték őket streaming- és VOD-szolgáltatóknak.

Amerikában és világszerte óvatosan nyitnak újra a mozik, ám úgy néz ki, csak nem úsztuk meg újabb csúszások nélkül. Christopher Nolan hiába ragaszkodott foggal-körömmel a Tenet július 16-i premierjéhez, a Warner Bros. mégis arrébb tolta két héttel, július 31-ére.

Ezzel pedig megindult egy újabb filmpremieres dominó a forgalmazónál.

Érintett például a Wonder Woman folytatása, amely nem csupán néhány hetet csúszik, egészen október 2-re került a bemutató augusztus helyett – ezt Gal Gadot fedte fel egy Twitter-posztban. A korábbi hálaadási hétvégéről eltették az óriásszörnyeket egymásnak eresztő Godzilla vs. Kongot is, 2021. május 21-ére. Ezzel pedig elvette a helyet a Mátrix 4.-től, amit majdnem egy évvel később, 2022. április 1-jén látunk majd csak.

Úgy néz ki, a Mulan lesz az első nagy blockbuster a mozikban.

Nem a Warner Bros. az egyetlen, ami módosításokat hajtott végre a premiernaptárban, amint az a Hollywood Reporter szedetéből is látszik. Az eredetileg idén érkező, Robert Zemeckis rendezte Witches nem is kapott új dátumot, míg az élő szereplőkkel és animált figurákkal operáló Tom & Jerry-film a Godzilla-folytatást követte 2021. május 21-ére.

Jelen állás alapján tehát a lassan újranyitó mozik első jelentősebb látványossága a Mulan lesz, ami maradt a július 24-i premierdátumon. Ezt két kisebb film előzi meg: a Russell Crowe főszereplésével készült Unhinged című thriller, valamint a Sony romantikus drámája a The Broken Hearts Gallery. Az amerikai Nolan-rajongóknak sem kell teljesen elszomorodniuk – a Tenet eredeti időpontjában a tízéves Eredetet vetítik le újra.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya