Hírek

Csúszik a Tenet, a Wonder Woman 1984 és mások is

Azt hihettük volna, hogy ilyenekről már nem kell írnunk, de az élet ránk cáfolt. Világszerte éledeznek a mozihálózatok, de ennyi még nem elég ahhoz, hogy a forgalmazók biztonságban érezzék a filmjük sikerét. A Tenet végül nem maradt a helyén, ami láncreakciót indított el – más filmeket is eltolnak, nem csupán néhány héttel.

Egy ideje nem adtunk már hírt filmpremier-csúszásról, de márciusban-áprilisban mi is sorra írtunk ilyenekről. Szinte minden nap bejelentettek egy csúszást, és ezek jócskán átrajzolták a mozis naptárat. A forgalmazók sokszor nem vállaltak felesleges kockázatot, egyből fél évvel vagy akár többel is arrébb rakták filmjeiket, vagy átengedték őket streaming- és VOD-szolgáltatóknak.

Amerikában és világszerte óvatosan nyitnak újra a mozik, ám úgy néz ki, csak nem úsztuk meg újabb csúszások nélkül. Christopher Nolan hiába ragaszkodott foggal-körömmel a Tenet július 16-i premierjéhez, a Warner Bros. mégis arrébb tolta két héttel, július 31-ére.

Ezzel pedig megindult egy újabb filmpremieres dominó a forgalmazónál.

Érintett például a Wonder Woman folytatása, amely nem csupán néhány hetet csúszik, egészen október 2-re került a bemutató augusztus helyett – ezt Gal Gadot fedte fel egy Twitter-posztban. A korábbi hálaadási hétvégéről eltették az óriásszörnyeket egymásnak eresztő Godzilla vs. Kongot is, 2021. május 21-ére. Ezzel pedig elvette a helyet a Mátrix 4.-től, amit majdnem egy évvel később, 2022. április 1-jén látunk majd csak.

Úgy néz ki, a Mulan lesz az első nagy blockbuster a mozikban.

Nem a Warner Bros. az egyetlen, ami módosításokat hajtott végre a premiernaptárban, amint az a Hollywood Reporter szedetéből is látszik. Az eredetileg idén érkező, Robert Zemeckis rendezte Witches nem is kapott új dátumot, míg az élő szereplőkkel és animált figurákkal operáló Tom & Jerry-film a Godzilla-folytatást követte 2021. május 21-ére.

Jelen állás alapján tehát a lassan újranyitó mozik első jelentősebb látványossága a Mulan lesz, ami maradt a július 24-i premierdátumon. Ezt két kisebb film előzi meg: a Russell Crowe főszereplésével készült Unhinged című thriller, valamint a Sony romantikus drámája a The Broken Hearts Gallery. Az amerikai Nolan-rajongóknak sem kell teljesen elszomorodniuk – a Tenet eredeti időpontjában a tízéves Eredetet vetítik le újra.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com