Hírek

Csütörtökön indul a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Small Things Like These

A Cillian Murphy főszereplésével forgatott Small Things Like These című ír-belga filmmel indul csütörtök este a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztiválon magyar film nincs versenyben, a Berlinale Talentsre azonban négy magyar filmes kapott meghívást, míg a marketre tizenöt magyar filmmel érkezik a Nemzeti Filmintézet.

A Tim Mielants rendezte Small Things Like These egyike a versenyprogramban szereplő húsz alkotásnak, amelyek az Arany Medve-fődíjért és az Ezüst Medve-díjakért küzdenek. A Claire Keegan azonos című regényéből készült, és 1985 karácsonyán játszódó filmben Cillian Murphy egy családos szénkereskedőt alakít, aki váratlan felfedezést tesz, ami arra készteti, hogy szembesüljön a múlttal és a település cinkos hallgatásával.

Versenyben a közeli jövőben játszódó Another End című olasz filmet Gael Garcia Bernallal, a Black Tea című drámát, amelyben egy elefántcsontparti nő és egy kínai férfi szeret egymásba, a La cocina című mexikói-amerikai produkciót, az A Different Man című amerikai filmet, a L’Empire című Észak-Franciaországban játszódó sci-fi vígjátékot és a Gloria! című olasz-svájci történelmi drámát is.

A versenyprogramban mutatkozik be Olivier Assayas Hors du Temps című új filmje is, továbbá az antifasiszta ellenálló Hilde Coppiról szóló In Liebe, Eure Hilde, a Teheránban játszódó My Favourite Cake című románc, a Langue Étrangere című francia-német-belga koprodukció, a Mé el Ain című tunéziai dráma, a nepáli Shambhala, a német Sterben, a Das Teufels Bad című osztrák-német kosztümös produkció, a Vogter dán-svéd börtöndráma és az Isabelle Huppert-rel forgatott A Traveler’s Needs című dél-koreai alkotás is, valamint a Pepe című film, amelynek narrátora annak a vizilónak a szelleme, amelyet Afrikából szállítottak a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar állatkertjébe. A húsz versenyfilm között két dokumentumfilm is szerepel: az Architetcton és a Dahomey.

A Traveler’s Needs


A díjról döntő nemzetközi zsűri elnöke idén az Oscar-díjas kenyai származású színész-rendező Lupita Nyong’o, a zsűri további tagjai pedig Brady Corbet amerikai színész-rendező, Ann Hui hongkongi rendező, Christian Petzold német rendező, Albert Serra spanyol rendező, Jasmine Trinca olasz színész-rendező és Okszana Zabuzsko ukrán író.

A fesztivál vendégei között lesz Kristen Stewart, Lena Dunham, Amanda Seyfried és Martin Scorsese is, akit február 20-án tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntetnek ki.

Bár az idei versenyprogramba magyar film nem kapott meghívást, a magyaroknak mégis van helye a fesztiválon. A filmes seregszemlével párhuzamosan futó Berlinale Talents tehetséggondozó programra idén Bernáth Szilárd, a Larry rendezője, Rudas Marianna vágó, Méder Tamás Apor operatőr és Felszeghy Ádám producer kaptak meghívást.

A Nemzeti Filmintézet tizenöt filmmel érkezik az idei vásárra. Bemutatkozik a nemzetközi forgalmazóknak az elkészült filmek közül Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak, Lóth Balázs Most vagy soha, Koltay Lajos Semmelweis, Hevér Dániel Valami madarak, Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Tóth Barnabás Mesterjátszma és Martin Csaba Bonus Trip című alkotása. A még készülőben lévő magyar nagyjátékfilmek közül Sós Bálint Minden rendben, Fazakas Péter Ma este gyilkolunk, Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet, Miklós Ádám Mélypont érzés, Szabó Attila Bölöni László – Egy legenda története, Nagy Dénes Kurtág és Podhrad Lea Apám lánya című alkotásai igyekeznek felkelteni a külföldi forgalmazók figyelmét.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com