Hírek

Csütörtökön indul a Szlovén Filmnapok – Szlovénia idei Oscar-nevezettje is a műsoron!

Október 27-én, a hagyományokhoz híven a Toldiban veszi kezdetét a hatodik Szlovén Filmnapok. Az esemény első filmje Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje, a Sanremo lesz, amelynek rendezője, Miroslav Mandić is jelen lesz a budapesti bemutatón.

A napjainkban egyik legismertebb kortárs szlovén író-rendező, Miroslav Mandić Sanremo című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok 2022. október 27-én, 20 órakor. Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A filmet több jelentős nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, melyeken számos díjat nyert. A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog. A film forgatókönyvírója és rendezője, Miroslav Mandić elkíséri alkotását a budapesti premierre, aki a vetítés után közönségtalálkozót tart. A Sanremo Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje.

Másnap szintén 20 órakor Tijana Zinajić kilenc díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőre című filmje kerül a közönség elé. Főszereplője Eva, a huszonéves festőnő dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és mindennek tetejébe alkotói válsága van. Szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és ha ez nem lenne elég, három hónapot késik a menstruációja. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget. A rendezőnő, Tijana Zinajić alternatív, tabudöntögető munkáiról ismert és úgy tűnik, ezúttal is ehhez a recepthez nyúlt.

A Szlovén Filmnapok zárófilmje 29-én 20 órakor Darko Sinko alkotása lesz, a San Sebastiani Filmfesztiválon debütált, a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert Leltár. Főhőse, Boris Robič átlagember, egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi – nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja a nyomozást, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, amely során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A műsor itt érhető el.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!