Hírek

Csütörtökön kezdődik a Szemrevaló filmfesztivál

Odakint nyár vanA Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet idén második alkalommal hozza el közösen Budapestre a német nyelvterület filmjeinek legjavát.

A műsor idén is a sokféleség jegyében állt össze: fikciós és dokumentumfilmeket, fesztivál- és közönségfilmeket egyaránt tartalmaz, emellett idén a gyerek- és ifjúsági filmek is nagyobb hangsúlyt kapnak válogatásunkban.

Ha súlyozni akarjuk az idei kínálatot, az erős bemutatkozó munkák nagy számát érdemes kiemelnünk. Sokatmondó, hogy a fesztivál nyitófilmje, a díjakkal elhalmozott Oh Boy is első film, és külön öröm, hogy a tehetséges fiatal alkotók közül kettő, Sandra Kaudelka (Magányos harcosok) és Oliver Ziegenbalg (Orosz diszkó) személyesen is elkíséri filmjét Budapestre.

A vászonról természetesen sok ismerős köszön majd vissza a nyolc naposra bővült fesztiváli hét során. Nem mindennapi szerepekben tündökölnek a német, az osztrák és a svájci film sztárjai – Barbara Sukowa, Susanne Lothar, Maria Hofstätter, Klaus Maria Brandauer, Maria Dragus, Philipp Hochmair, Matthias Schweighöfer, Tom Schilling, Karl Markovics…

De szerzők terén sem maradunk nagy nevek nélkül: Margarethe von Trotta legújabb filmje, a Hannah Arendt éppúgy szerepel a programban, mint Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiája,amelynek befejező részét – a fesztivál záróakkordjaként – a rendező jelenlétében vetítjük.

Találkozzunk szeptember 26-a és október 3-a között a budapesti Művész és az Örökmozgó moziban! Tartalmas időtöltést kívánunk!

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya