Hírek

Csütörtökön mutatják be a Szepsy István borászról készült dokumentumfilmet

a_szeretet_mint_tokeCsütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be A szeretet mint tőke című, Szepsy István tokaji borászról készült dokumentumfilmet.

„Szepsy Istvánnak nemcsak szakmai tudása, hanem lelki nagysága is annyira különleges, hogy az kamera után kiáltott, és tudtuk, őt a kép erejével is meg kell örökítenünk az utókor számára” – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorán Tallián Hedvig, a film forgatókönyvírója. Kiemelte: Szepsy István nemcsak Magyarországon és Tokaj-Hegyalján számít az első számú borásznak, de 2013-ban, a Comói-tó partján rendezett World Wine Symposiumon a világ legrangosabb borászai neki ítélték oda a borvilág Oscar-díjának számító Bor Urai díjat (Les Seigneurs du Vin). Ezzel nemcsak maguk közé emelték a magyar borászt, de elismerték a magyar borvidéket és azt az emberi és szakmai teljesítményt is, amelyet Szepsy István több évtizede végez – fűzte hozzá.

Tóth Gábor, a film rendezője elmondta, hogy a film készítésébe 2011-ben kezdtek bele, és egy négy évszakot átfogó forgatással számoltak. „Én kívülállóként csöppentem ebbe a munkába, Hedvig volt az, aki már ismerte Istvánt, és korábban sok anyagot, cikket, blogot írt róla. Én szakmai kihívásként tekintettem arra, hogy portréfilmet forgassak egy ismert személyiségről” – fűzte hozzá.

Az alkotók a filmben kísérletet tesznek arra, hogy megmutassák az életében már legendává vált világklasszis tokaji borász portréját, aki nem csupán szakmai teljesítményével, de spirituális útkeresésével is példaként szolgálhat sokaknak. A film a főszereplőn kívül megszólít számos elismert kortársat, köztük barátokat és családtagokat is.

A december 8-i vetítést beszélgetés követi Szepsy Istvánnal és az alkotókkal, illetve borkóstolóra is sor kerül a mozi kávézójában.

A Magyar Média Mecenatúra 3,4 millió forintos gyártási támogatásával forgatott dokumentumfilm operatőre Tóth Gábor volt, producere Novák Lajos, társproducere pedig Novák Dániel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés