Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Hírek

Ideje megtanulni, hogy nem Michael Curtiz írta a Sorstalanságot

Werkfotók a Curtiz című film forgatásáról
A Kertész Mihályt alakító Lengyel Ferenc és a lányát játszó Dobos Evelin nézi át még egyszer a szövegkönyvet. Fotó: Stiglincz Gábor

Curtiz címen tévéfilm készül az egyik leghíresebb magyarról, akinek nevét Kertész Imrével és a rapper Curtis-szel is össze szokták keverni.

Michael Curtiz – magyar nevén Kertész Mihály – olyan Oscar-díjas filmrendező, akinek főművét, a Casablancát mindenki ismeri, neve mégsem égett bele a magyar köztudatba. A budapesti születésű filmes a 20-as években emigrált az Egyesült Államokba és felfedezte magának Hollywoodot. Bár mindenki a Casablancával azonosítja, életműve hatalmas, összesen 166 filmet rendezett. Amellett, hogy szakmailag egy zseni volt, természete miatt nehéz volt vele együtt dolgozni, ezért élete megfilmesítésért kiált – így gondolja Topolánszky Tamás Yvan rendező, és Sümeghy Claudia producer, akik jelenleg forgatják a NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készülő Curtiz című tévéfilmjüket.

Nem ez az első közös projektje a Topolánszky-Sümeghy házaspárnak, ők készítették a DVNA filmterv teaserét, a Levél Istenhez című fesztiváldíjas kisfilmet, illetve a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet is. A Curtiz péntekig forog a pomázi Stern Film Stúdióban, és a készítők kedden lehetőséget biztosítottak a sajtó munkatársainak arra, hogy betekintést nyerjenek a forgatási munkálatokba.

Werkfotók a Curtiz című film forgatásáról
A Feldman ikrek sminkelés közben. (Fotó: Stiglincz Gábor)

Amíg körbejártuk a hatalmas stúdióépületet, rengeteg információt tudtunk meg túravezetőnktől, a producer Sümeghy Claudiától. A hitelesség miatt fontosnak tartották, hogy minden szerepet olyan színész játsszon el, akinek a származása megegyezik az általa alakított valós személyével.

Ezért a film nem magyar nyelvű, a casting során pedig alapelvárás volt a tökéletes amerikai akcentus – kivéve Curtiz esetében, aki erőteljes magyar akcentussal beszélte az angolt.

A forgatókönyvet Bak Zsuzsanna (Senki fája, Kabátodra füstöt, Negyvenhét perc) írta, segítségére volt Ward Perry amerikai-társforgatókönyvíró. Perry feladata volt a forgatókönyv amerikanizálása, a nyelvezet és korhűség szempontjából is. A Casablanca fontos szerepet játszik a történetben, Bak elmondta, hogy a filmben láthatjuk majd pár ikonikus jelenet forgatási hátterét. Emellett arról is beszélt, hogy a film történetét párhuzamba állították Curtiz és a lánya konfliktusokkal tűzdelt kapcsolatával. Kertész Mihály lányát egyébként az Egynyári kaland 2 évadában látott Dobos Evelin játssza, akinek jövőre nagy éve lesz, hiszen ott van Nemes László Sunset című filmjében is.

Werkfotók a Curtiz című film forgatásáról
Lengyel Ferenc, Topolánszky Tamás és egy jól megvizsgált nyakkendő. (Fotó: Stiglincz Gábor)

A címszereplőt Lengyel Ferenc alakítja, aki a filmtervhez készült moodfilmben egyszer már belebújt Curtiz bőrébe. Maga a forgatás is azért csúszott majdnem egy évet, mert a színész korábban nem ért rá, és a stáb mindenképp Lengyelt akarta a főszerepre, egyrészt az egyértelmű külső hasonlóság miatt, másrészt mert Lengyel és Curtiz habitusban is hasonlítanak egymásra. A Casablanca forgatókönyvét író Epstein ikrek szerepére nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő embereket, főleg mert a szereppel együtt jár a szinte teljesen kopasz fejfedő. Talán Yan és Raphael Feldman nem is vállalták volna a feladatot, ha nem lennének hatalmas Casablanca rajongók.

A film fekete-fehérben forog, egyfajta főhajtásként a hollywoodi aranykor előtt. A készítők elmondták, hogy ez nem egy előre eldöntött koncepció volt, de be kellett látniuk, hogy ehhez a történethez sokkal jobban illik a fekete-fehér látványvilág.

Werkfotók a Curtiz című film forgatásáról
Ezek a székek most kellékek, nem pedig a forgatás része. (Fotó: Stiglincz Gábor)

A film várhatóan 2018 második felére készül el. Miután betekintettünk a film készülésébe, nem nehéz drukkolni a végeredményért. Olyan nyugodt és családias hangulatban zajlott a forgatás, hogy még minket is udvariasan tessékeltek arrébb, amikor nagy bámészkodásunkban belelógtunk az éppen kamerázott tükör képébe.

Rácz Viktória

Rácz Viktória

Rácz Viktória a Zsigmond Király Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett 2017-ben. Jelenleg az ELTE mesterszakán tanul filmtudományt, emellett több portálra is ír kritikákat. A midcult elkötelezett híve, szereti a szatirikus hangvételű alkotásokat, a dialógusközpontú filmeket és Taika Waititit.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..