Hírek

Dagad a botrány a Sztálin halála körül

Komoly bírságra számíthatnak a mozik, amelyek a betiltás ellen levetítették a Sztálin halálát. Nyikita Mihalkov, Jurij Poljakov és Zsukov marsall lánya is utálják a szatírát.

Közigazgatási eljárást indít az orosz kulturális minisztérium a mozik ellen, amelyek a forgalmazási engedély bevonása ellenére is bemutatták a Sztálin halálát. Ezt csütörtökön közölte a tárca sajtóosztálya. Armando Iannucci szatíráját a január 25-i premier előtt két nappal tiltotta le a tárca, ám a moszkvai Pionyer mozi csütörtökön mégis kétszer levetítette. A minisztérium emlékeztetett rá, hogy a forgalmazási engedélyt a vonatkozó szabályzat azon rendelkezése alapján vonta vissza, amely ezt az intézkedést akkor teszi lehetővé, ha egy film olyan információt tartalmaz, amelyet az Oroszországi Föderáció törvényi tiltanak.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Pionyer közölte, hogy akkor állítja le a jegyárusítást, ha az engedély bevonásáról hivatalos levélben kap tájékoztatást a forgalmazótól, a Volgafilmtől.

A következő vetítéseket elvileg február 3-án tartanák meg, ezekre elővételben minden jegy elkelt.

A Pionyer mozi tulajdonosa Alekszandr Mamut üzletember tulajdona, aki egyben a Cinema park és a Formula kino egyesített filmszínházlánc birtokosa is. A lánc mozijaiban a Sztálin halálát nem vetítették le. Arról, hogy Oroszország-szerte hány filmszínház dacolt a tilalommal, egyelőre nem hangzott el tájékoztatás.

A mozik forgalmazási engedéllyel nem rendelkező filmek bemutatása esetén 50-100 ezer rubel közigazgatási bírsággal sújthatók. A szabályozás ismételt megsértése 100-200 ezer rubel büntetést és a mozi működésének 90 napig tartó felfüggesztését vonhatja maga után. (1 rubel jelenleg 4,46 forint.)

A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Ezután többen – köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a tárca társadalmi tanácsának elnöke – levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagáló” film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy nem hordoz-e szélsőséges nézeteket. A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak”.

Zsukov marsall fiatalabbik lánya, Marija Zsukova az Oroszországi Hadtörténeti Közösség csütörtökön kiadott közleménye szerint „az egyetlen helyes döntésnek” minősítette a „visszataszító” film betiltását, amely szerinte megcsúfolja a történelmet, a hősöket és az apját, valamint sértő módon mutatja be a szovjet embereket. Zsukova véleménye szerint „egy ilyen film nagyon veszélyes a felnövekvő nemzedék nevelése szempontjából is”.

A francia-brit filmben, amely a Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor.

A Sztálin halálát március 15-től a magyar mozik is vetítik.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés