Hírek

Kitüntetik a Dardenne fivéreket a Lumière Fesztiválon

Jean-Pierre és Luc Dardenne ugyanúgy nőket és férfiakat, emberi testeket és arcokat vesz fel, akárcsak több mint száz évvel ezelőtt a Lumière fivérek.

A belga rendező fivérek, Jean-Pierre és Luc Dardenne Lumière-díjat vehet át a közelgő Lumière Fesztiválon, ami a mozi mestereit ünnepli minden ősszel Lyonban.

Múlt évben a kitüntetést Francis Ford Coppola vihette haza, aki ezzel csatlakozott a korábbi díjazottak listájához, amin többek között olyan nevek szerepelnek mint Jane Fonda, Wong Kar-Wai, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Clint Eastwood és Quentin Tarantino.

A világ egyik legnagyobb, klasszikus filmkészítést ünneplő fesztiváljára, ami az idei évben október 10. és 18. között kerül megrendezésre, 250 000-en látogatták el tavaly.

„Igazi testvéri kapcsolat köt minket a mozihoz, egyben egy testvérpárhoz, akik első alkalommal vettek filmre férfiakat és nőket, arcokat, mozgó testeket, dolgozó embereket, akik éppen elhagyják műhelyeiket. Több mint egy századdal később, mi is emberi testeket veszünk fel és arcokat, olyanokét, akik utódai azoknak, akik a Lumière testvérek felvételein szerepelnek. Erre mindig úgy készülünk, mintha az első alkalom lenne.”

Lumière-ek első filmjüket, A munkaidő végét 1895-ben az üzemük kapujával szemben rögzítették. A szemközt lévő járdán állították fel a kinematográfot. A film szereplői pedig a családi üzem munkásai voltak.

Az Dardenne fivérek, több mint húsz éve állandó meghívottjai a Cannes-i Filmfesztiválnak. A testvérpár 1999-ben a Rosetta című drámájáért vihetett haza Arany Pálmát, majd 2005-ben A gyermek című filmjükért tüntették ki őket újra az elismeréssel. 2011-ben a zsűri nagydíját vihették haza a fesztiválról a Srác biciklivel című filmjükért.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.