Hírek

Magyar film debütált a Telluride Filmfesztiválon

Bánovits Ottó a svéd filmakadémiára készített diplomafilmje, a Dark Chamber is bekerült a szeptember elején megtartott Telluride Filmfesztivál versenyprogramjába. A film ősszel további fesztiválokon is látható lesz majd.

Az idén 45. alkalommal megrendezett Telluride az egyik legfontosabb észak-amerikai fesztivál – és egyben a legkülönlegesebb is: a versenyprogramot mindig csak a fesztivál elején hozzák nyilvánosságra. Ennek ellenére (vagy épp ezért) hatalmas érdeklődés övezi az idén összesen több mint 60 kis- és nagyjátékfilmet tartalmazó programot. A nagyfilmek versenyében rendre itt tartják megannyi későbbi Oscar-esélyes film nemzetközi vagy amerikai bemutatóját.

A rövidfilmes mezőny presztízsét pedig többek között az adja, hogy évek óta Barry Jenkins, a Holdfény Oscar-díjas rendezője az egyik kurátora. A Dark Chamber premierjét követően ő is méltatta a filmet, ahogy a közönségben helyet foglaló Ralph Fiennes is gratulált Bánovits Ottó rendezőnek.

A Dark Chamber egy 6 perces rövidfilm, mely svéd színészek közreműködésével készült. A történetet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esete inspirálta, melyhez az alkotók

a camera obscura koncepcióját használják, ily módon indirekt történetmesélést követ az alkotás.

A kisfilm operatőre Pálos Gergely volt, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjét is jegyezte. A film a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben, a Filmfabriq koprodukciójában (Dreissiger László, Osváth Gábor) készült. A film nemzetközi fesztiválforgalmazását a Svéd Filmalap vállalta magára.

A Dark Chamber első hazai vetítése a tavalyi Friss Húson volt. A Telluride után októberben Anglia elsőszámú filmfesztiválján, a BFI London Film Festivalon lesz látható, majd két rangos belgiumi állomás következik: a genti és a leuveni filmfesztivál.