Hírek

Mérgezett lakosság – Dark Waters előzetes

Mark Ruffalo a Dark Waters előzetesében a vállalati fejesekkel megy szembe, hogy megmentsen egy vegyi károkkal sújtott kisvárost.

A Távol a mennyországtól és a Carol rendezője készíti a Dark Waterst, mely egy meghökkentő igaz történeten alapul. Egy ügyész, Robert Bilott (Mark Ruffalo), aki már igen magasra küzdötte fel magát a ranglétrán, úgy dönt, mégis főnökei ellen fordul, akiknek a tiszteletéért kuncsorgott hosszú éveken keresztül. Az ok pedig mi más lehetne, mint erkölcsi? Egy vegyipari vállalat ugyanis lassan, de biztosan tönkreteszi a helyiek életterét, gyilkolja az állatokat és mérgezi az ott élőket vízszennyezésével. A makacs ügyvéd pálfordulása azonban csak akkor érkezik el, mikor kiderül számára, hogy saját főnökei is ellehetetlenítik próbálkozásait.

A Spotlightnál egy fokkal hatásvadászabb filmnek tűnik az előzetes alapján a Dark Waters.

Kissé didaktikus is, ahogyan a pár perc alatt át akarják adni nekünk a nagy fordulatot, melyen az égvilágon senki nem fog meglepődni: a cégek korruptak. Kétségkívül Oscar-szezonra pozicionált alkotásról beszélünk, de valószínűleg egy olyan erős mezőnyben, amilyen az idei (Joker, Marriage Story már tuti favoritunk), el fog vérezni. Ez viszont nem jelenti, hogy Todd Haynes filmje ne lenne egy igényesen elkészített alkotás.

Mark Ruffalót mostanában amúgy is ritkán látni főszerepben – sőt az utóbbi két-három évben csak Marvel-produkciókban láthattuk. Mellette pedig Anne Hathaway, Tim Robbins és Bill Pullman is megjelennek. A Dark Waters amerikai premierje november 22-re esik – magyar forgalmazásról egyelőre nincs információnk.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.