Hírek

Ígéretes orosz film a mozikban – DAU. Natasa előzetes

Ilja Hrzsanovszkij orosz rendező második nagyjátékfilmjének, a Dau. Natasha című filmjének a berlini filmfesztiválon volt a világpremierje. 2021. július 29-től pedig a magyar mozikban is megtekinthető ez sajátosan megalkotott film.

A DAU. egy művészeti projekt, ami rendkívül ambiciózus és figyelemreméltóan sajátos. A projekt Ilja Krzsanovszkij rendező nevéhez fűződik, aki a 2000-es évek közepén az ukrajnai Harkovban megépítette a Lev Landau Nobel-díjas orosz fizikus kutatóintézetét. Lev Landaut gyakran Dauként emlegették, innen a projekt neve. A titkos szovjet kutatóintézet díszletei egy városnyi méretűre dagadtak, ahova

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

több mint négyszázan költöztek be, hogy az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket éljék a díszletek között,

és folyamatosan egy meghatározott szereplőként létezzenek. Gyakorlatilag létrehoztak egy működő várost annak minden szereplőjével. Hétköznapi emberek mindennapi életüket kezdték el élni, csakhogy nem a saját életüket. A két évig tartó rendhagyó forgatás ideje alatt Ilja Krzsanovszkij 35 mm-es kamerákkal forgatott, amiből egy közel 700 órányi filmanyag született meg. Ennek a 700 órának láthatjuk egy filmnyi jelenetét a DAU. Natasa című filmben.

A DAU. projekt Natasa történetét meséli el, aki az Intézet kantinjának a vezetője. Natasát, miután lefekszik egy francia kutatóval, a titkosrendőrség kínozni kezdi.

Ilja Krzsanovszkij  első nagyjátékfilmje, a Négy 2006-ben megnyerte a Titanic Filmfesztivál első fődíját. A DAU. Natasa a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A film a hazai mozikban július 29-től tekinthető meg.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés