Hírek

Elhunyt David Bordwell, filmtudós

David Bordwell 2024. február 29-én, 76 éves korában hosszú betegség után hunyt el. A Wisconsin-Madison Egyetem Filmtudományi karának professor emeritusa volt.

„Egy termékeny kutató, elkötelezett tanár és szenvedélyes filmes volt, aki számtalan kollégát, diákot és filmrajongót vezetett a médium művészi lehetőségeinek mélyebb megértéséhez” – nyilatkozta David Bordwellről az egyeteme. Amikor Bordwell a 70-es években elindította pályafutását, a filmkutatás éppen csak kezdett bevonulni az akadémiai életbe. Később feleségével, Kristin Thompsonnal a 80-as években ő lett a neoformalista iskolájának megalapítója. David Bordwell az analitikus-kognitív filmelmélet egyik vezéralakja is. Első két fontos publikációja: Kristin Thompsonnal és Janet Staigerrel közösen írt A klasszikus hollywoodi film (1985), és az Elbeszélés a játékfilmben. Módos Magdolna fordításában olvasható A film története című 800 oldalas, fantasztikus könyve (Kristin Thompson – David Bordwell), illetve Pócsik Andrea fordításában az Elbeszélés a játékfilmben című írása.

Bordwell a Narráció a fikciós filmben című kötetében egy összegző, teoretikus megközelítést alkotott a filmbeli narráció mibenlétéről. Erről a Film, elméletben: A narráció című írásban elmélkedett cikkírónk, Szabó Kristóf.

„Szigorúsága, elképesztő tudása és harcos vitatkozó szelleme mellett végtelenül nagyvonalú volt.

Mindig azt kereste, mit dicsérhet meg, mi jót talál abban, amit valaki mond vagy ír. Mindenkire megpróbált odafigyelni, pedig sokan keresték a figyelmét. Barátait és tanítványait nagyon nagy becsben tartotta.” – emlékezik meg róla Kovács András Bálint a Metropolis oldalán.

Damien Chazelle, rendező pedig így emlékezett meg róla: „Többet tanultam a filmművészetről David Bordwell írásaiból, mint bármely más szerzőtől. Számomra ő volt Amerika André Bazinja, egy gondolkodó történész, aki megtalálta a módot arra, hogy az elméletet és a kritikát egy teljesen új módon összeházasítsa. Egy óriási alak volt, akinek rengeteget köszönhet több generációnyi filmkészítő, kritikus és elméleti szakértő.”

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com