Hírek

David Fincher szerint így készült az Aranypolgár – Mank előzetes

Megérkezett az első előzetes David Fincher legújabb, Mank című filmjéhez, ami az amerikai filmtörténet egyik legfontosabb műremekének, az 1941-es Aranypolgárnak születését meséli el.

Hat évvel a nagysikerű Holtodiglan (Gone Girl) után új filmmel rukkol elő David Fincher, ezúttal a Netflixszel karöltve, s az előzetes alapján igazi mozicsemegének nézhetünk elébe. A Mank Herman J. Mankiewicz forgatókönyvírót állítja a középpontba, aki Orson Wellesszel együtt írta meg a legendás Aranypolgárt (Citizen Kane), majd rögtön össze is veszett vele a szerzői jogokon.

A Mank egy régóta húzódó projekt, ugyanis alapjait még 2003-ban vetette papírra halála előtt Jack Fincher, írja a Collider. Édesapja forgatókönyvét David Fincher már akkoriban vászonra akarta vinni, de a stúdió nem egyezett bele, hogy fekete-fehérben forgassák le az egész filmet. A lehetőségre 17 évvel később Netflix csapott le.

A Mank egyébként nemcsak hogy monokróm színekben pompázik, de remekül ötvözi a ’40-es évek filmjeinek stílusát a modern technológiával.

A kameramozgás, a hangmérnöki munka, a régi hollywoodi filmekre jellemző motívumok visszarepítenek az Aranypolgár körüli időszakba. A Zodiákusból megismert történeti pontossághoz való ragaszkodás mint fincheri rigolya, itt úgy tűnik, magára a filmkészítés mikéntjére is kiterjed.

A Mank presztízsét tovább emeli, hogy az Oscar-díjas Gary Oldman játssza az alkoholista, csapongó életvitelű címszereplőt. Alkotó- és civakodótársát, azaz Orson Wellest pedig Tom Burke hívja életre. A film kettejük viharos munkakapcsolatát és az Aranypolgár elkészültének történetét mutatja majd be. Mellettük feltűnik még Amanda Seyfried mint szőke bombázó és Lilly Collins, aki Mankiewicz titkárnőjét alakítja majd.

A Mank december 4-én debütál majd a Netflixen.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.