Hírek

David Lynch kapja idén az életmű Oscart

Elégedetten hátradőlhetünk, mert az idei életmű-díjazottak közt ott lesz az a David Lynch, akinek már évek óta kijárna egy Oscar.

Az életműdíjakat mindig körbelengi egyfajta méltatlanság. Nem azért, mert az illetők, akik az elismerésben részesülnek, ne érdemelték volna ki őket, hanem pont az átadók részéről tűnik utólagos korrekciónak. David Lynch több évtizedes pályafutása alatt már bőven megszolgálta azt, hogy az Oscar-díj – ami a legnagyobb filmes elismerés – birtokosa legyen. Ebbe a panteonba utólagosan, egy külön elismeréssel igyekeznek beemelni őt az Akadémia tagjai.

A 73 éves David Lynch már négy jelöléssel büszkélkedhet.

Először Az elefántember kapcsán jelölték két díjra az írás és a rendezés területén, majd két esélye még volt, hogy direktorként hozza haza az elismerést: a Kék bársonyért és a Mulholland Drive-ért. Egyszer sem sikerült neki, ám ami késik, nem múlik.

Lynch eleve egy több médiumon tevékenykedő figura. Nemcsak emlékezetes, a filmtörténetet meghatározó alkotásokat készített nagyvászonra, de a televíziót is megreformálta a Twin Peaks című sorozattal, melynek legutóbbi, visszatérő évadja a jelenlegi utolsó munkája. Emellett kiállításokkal is házal, idén járt is nálunk!

Wes Studi a Hostiles című filmben Christian Bale társaságában

 

David Lynch nem az egyedüli, akit idén különleges módon tüntetnek ki. A Farkasokkal táncolóból és a Szemtől szembenből is ismert cseroki származású színész, Wes Studi is Oscart kap. Az amerikai őslakosok filmes reprezentációjában betöltött kiemelkedő szerepe miatt kapja a díjat nyilvánvaló tehetsége mellett. Továbbá Lina Wertmüller rendezőnőt és Geena Davis színésznőt is kitüntetik, előbbit alkotásai, utóbbit humanitárius tevékenységei miatt ismerik el.

Az illetők a díjakat egy október 27-én tartott eseményen vehetik át, mert sajnos az Oscar-átadó képtelen időt szánni ezeknek a művészeknek.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..