Hírek

Deadline: a Tenet augusztusban sem kerül moziba

A 2020-as box office pedig 70%-ot is eshet.

A jól értesültnek számító Deadline szerint nem valószínű, hogy Christopher Nolan filmje, a Tenet augusztusban moziba kerül. Ezt „egy veterán iparági analitikus” állítja, aki szerint a mozis nyár egyre tolódó beindulása végül ahhoz vezet majd, hogy akár 70%-ot is esik a 2020-as box office bevétel az előző évihez képest (2019: 11,4 milliárd dollár). Az elemzést többek között a Variety is lehozta.

Az elemzés az Egyesült Államokat különösen erősen sújtó járvány adataira épül; egyes moziláncok újranyitása túl korainak bizonyult egészségügyi szempontból.

A Tenet, ami önmagában is az év egyik legnagyobb mozis eseménye lett volna (mint mindig, ha Nolan filmet mutat be), már régen túlmutat ebbéli státuszán: a filmes ipar magára találásának, a mozis helyzet normalizálódásának jelképe lett. Erős hirdetési kampány épül az augusztus 12-i bemutatóra;

a stúdió nagy erőkkel igyekszik úgy pozicionálni a filmet, mint „a látványosságot”, amit a járvány okozta bezárások után minden mozirajongónak elsőként kell látnia.

Ugyanakkor a mozik járványügyi biztonsága kérdéses: bár a kötelező távolságtartás, a maszkviselés és az alapos fertőtlenítés semlegesítik a veszélyt a moziláncok szerint, sokan tartanak a beltéri fertőzésektől.

Mind a stúdiók, mind a mozik most két, egyaránt veszélyes választási lehetőség előtt állnak (és ez a mérlegelés dönti el a Tenet sorsát is): kinyithatnak új premierekkel „korán”, a tervezett augusztusi időpontokban, kockáztatva, hogy a felfelé ívelő járványhelyzet miatt a bevétel elkeserítően alacsony lesz; vagy eltolhatják a sokadik alkalommal a premier(eke)t, kockáztatva, hogy a közönség elveszíti érdeklődését, és persze a bevétel így addig is nulla.

Meg lennék lepve, ha a mozik szeptember előtt kinyitnának az egész országban” – írja az elemző.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com