Hírek

Demenciával diagnosztizálták Bruce Willist

Bruce-Willis-Kozmikus-bun-Arany-Malna

A nemrégiben visszavonult Bruce Willis súlyos betegségben szenved, amely beszéd- és memóriazavarral is jár.

Az utóbbi években rengeteg filmben szerepelt Bruce Willis, amelyek nagy része nem jutott el a mozivásznakig, hanem a VOD-szolgáltatókat vagy a DVD-polcokat színesítették. A főleg B-kategóriás alkotásokban az egykori Die Hard-sztár már nem igazán tűnt önmagának, már ami a lelkes színészi játékot, az odaadást jelenti. Unottan végignyomta ezeket a projekteket; a szemfülesek még azt is kiszúrták, hogy fülhallgatón keresztül súgják neki a szövegeit.

Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, 2022 márciusában hozta nyilvánosságra Willis családja, hogy a színész visszavonul a szakmától, mert egy kommunikációs zavarral járó betegségben, nevezetesen afáziában szenved. Azóta komolyabb diagnózist is felállítottak: minden jel szerint a 67 éves sztár frontotemporális demenciával küzd – ezt szintén a család hozta nyilvánosságra egy publikus levélben.

A betegség tünetei közt szerepel a beszédzavar is, azonban viselkedés- és személyiségbéli változások, mentális és memóriazavar is jellemzi.

Utóbbi a hasonló betegségekkel – pl. Alzheimer-kórral – ellentétben általában később jelentkezik. A demenciadiagnózisok 10-20 százaléka a frontotemporális kategóriába esik.

Bruce Willis körülbelül 40 éves filmes pályáját egy toplistában összegeztük, amelyben a tíz, általunk legjobbnak ítélt alakítását gyűjtöttük össze.

Címkék

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com