Hírek

Denis Villeneuve szerint a Tenet egy mestermű

A Dűne kapcsán kérdezték a francia-kanadai rendezőt Christopher Nolan legutóbbi filmjéről. A Tenet szerinte egy elképesztő teljesítmény.

Többen az új Christopher Nolanként is tekintenek Denis Villeneuve-re, aki az utóbbi években olyan filmekkel kápráztatta el közönségét, mint az Érkezés, a Sicario és a Fogságban. Egyik legnagyobb áttörése viszont a sci-fi rajongók számára a Szárnyas fejvadász 2049 volt, ami több évtizeddel később folytatta Ridley Scott kultuszfilmjét – sokak szerint ráadásul jobb lett, mint az eredeti. Most egy újabb hatalmas tudományos-fantasztikus blockbuster fűződik a nevéhez: mozikba került ugyanis a Dűne, ami a vélemények szerint egy nagyszabású, hűséges könyvadaptáció.

Érezni kell, nem érteni – Tenet

Úgy néz ki, a Warner új üdvöskét avatott, akire szívesen rábíznak százmilliós megaprojekteket, rendezői kultusza pedig hamar utolérheti Christopher Nolanét. Különös, hogy Nolan pont most hagyta ott a stúdiót, hogy a Universalnál készítse el új filmjét, az Oppenheimert.

Denis Villeneuve a The ReelBlend podcastben mesélt arról, mennyire szerette Christopher Nolan 2020-ban bemutatott filmjét, a Tenetet. „Teljesen lenyűgözött a Tenet. Úgy gondolom, egy mestermű, egy hihetetlen filmes teljesítmény” – nyilatkozta a rendező, majd folytatta azzal, hogy a története nagyon komplex, de ő már több alkalommal is megnézte és mindig odáig volt érte. Ezt még megtoldotta azzal a mondattal, hogy

Christopher Nolan mesteri képességeinek nincs párja.

Mindkét rendezőt összeköti, hogy nagyon komolyan veszik filmjeiket és történeteiket, emellett elkötelezett harcosai a moziban bemutatott alkotásoknak. Villeneuve ennek is hangot adott Nolan dicsérete közben: „Nem nézhetsz otthon egy Nolan-filmet, annak semmi értelme. Először is, egy Nolan-film teljes hatását a moziban lehet csak átélni. Igazán lenyűgöző látni, ahogy egyik filmről a másikra fejlődik, és mindig a határokat feszegeti a technikában, narratívában, és mindig újra feltalálja magát. Számomra mélyen inspiráló látni, ahogy a mester dolgozik.”

Nem az, amire szükségünk van, hanem amit megérdemlünk – Dűne

Denis Villeneuve számára azért is vált a mozis bemutató kardinális kérdéssé, mert a Warner Bros. az amerikai premierrel egyidőben publikálta a Dűnét az HBO Max streaming-platformjára, ezzel otthonok tízezreiben elérhető a film, melyet nagyvászonra szánt. Az első hétvégés prognózisok szerint megközelítőleg 40 millióval indít a sci-fi, a folytatást egyelőre nem jelentette be a stúdió.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.