Hírek

Mai születésnaposunk: Denzel Washington

Ma ünnepli 64. születésnapját Denzel Washington kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer.

Denzel Washington fiatalon nem fordult mindjárt a színészi pálya felé, az érettségit követően először újságírást tanult, s miután diplomázott, kezdett csak kacsintgatni a színészet felé. San Franciscóba ment az Amerikai Színház Konzervatóriumba, ahol egy évig tanult. Kisugárzása és fellépése révén könnyen jutott televíziós szerepekhez, így a nyolcvanas években már párhuzamosan dolgozott tévében és vásznon.

Denzel Washingtont hamar utolérte a siker, 1977-ben Wilma címmel forgatta első nagyjátékfilmjét, s tíz év múlva már Oscar-díjra jelölték a Kiálts a szabadságért című filmjéért. S két évre rá, 1989-ben Az 54. hadtest című film legjobb férfi szereplőjeként már el is nyerte mind a Golden Globe-díjat, mind az Oscart. Nagy kasszasikernek bizonyult 1993-ban a Pelikán ügyirat, melyben Julia Roberts mellett ügyvédet játszott, s miután nagy sikerre vitte ezt a karaktert, még ugyanebben az évben emlékezetes alakítást nyújtott a Philadelphia – Az érinthetetlen című film AIDS-es homoszexuálist védőügyvédjeként is egy munkaügyi diszkriminációs perben.

A ’90-es évek második felében főként akciófilmekben és krimikben láthatták a nézők egyre változatosabb szerepekben. Az 1995-ben bemutatott Utolsó esélyben egy tengeralattjáró irányításáért küzd, rá egy évre a Bátrak igazságában már ezredesként nyomoz. 2000 utáni filmjeivel is nagy sikert ér el, a 2001-es Kiképzésben nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyer, emellett Golden Globe-díjra is jelölik, s a 2007-ben bemutatott Amerikai gengszterért – melyben egy drogbárót játszik – szintén Golden Globe jelölést kap. 2012-ben ismét nagyot alakít, a Kényszerleszállás című filmjében nyújtott színészi teljesítményéért is Oscar- és Golden Globe-díj jelölésben részesül, csakúgy, mint 2016-ban a Kerítések című filmjéért. Ez utóbbi termékeny évnek bizonyul, mert még A hét mesterlövész western-remake-kel is nagyot kaszál.

Washington szerepeire jellemző, hogy gyakran játszik valós karaktereket: így az élete legnagyobb alakításai közé tartozó Malcolm X-et a Malcom X-ben (1992), a Golden Globe-díjat és Oscar jelölést hozó Rubin Cartert a Hurrikánban (1999), avagy Herman Boone-t az Emlékezz a titánokra (2000) című filmben.

Hazai ismertségét tekintve, érdekességként talán elmondható, hogy az eddig forgatott 52 nagyjátékfilmjéből 45 filmet Magyarországon is bemutattak, s ebből 15 Washington által játszott karaktert Kálid Artúr szinkronizált.

Színészi kvalitásain túl Denzel Washingtont rendezőként is megismerhette a világ, s három filmje közül mindjárt az elsőt, a 2002-ben bemutatott Antwone Fisher történetét a washingtoni filmkritikusok díjával jutalmazták.

Denzel Washington fáradhatatlanul dolgozik, immáron 41 éves pályafutásának legújabb termése, a 2018-ban bemutatott Védelmező 2. már Magyarországon is látható.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés