Hírek

Depardieu személyesen Putyintól kapta meg az orosz útlevelet

Putyin-DepardieuVlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át vasárnap Gérard Depardieu francia színésznek az orosz útlevelet – közölte az államfő szóvivője. Dmitrij Peszkov tájékoztatása szerint Putyin a fekete-tengeri Szocsiban lévő elnöki rezidencián fogadta Depardieu-t. A színészt még december 21-én hívta meg Oroszországba Dmitrij Medvegyev kormányfő, aki Putyinhoz hasonlóan Szocsiban tartózkodik.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió felvételein látható, amint az orosz államfő és a francia színész baráti öleléssel köszöntette egymást, majd tolmácsaik segítségével kötetlen beszélgetést folytattak a reggeliző asztalnál. Szót ejtettek a francia színész művészi terveiről és a Depardieu főszereplésével Raszputyinról készített orosz-francia filmről.

Vlagyimir Putyin az ortodox karácsonyi szenteste előtt adta át az útlevelet a francia színésznek. Az orosz államfő csütörtökön írta alá a rendeletet és adományozott orosz állampolgárságot a 64 éves Depardieu-nek, aki azután vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. (A francia elnök az egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezők számára 75 százalékos adó kivetését helyezte kilátásba, de az alkotmánytanács elutasította a szocialisták intézkedését.) Depardieu tavaly december közepén az őt ért kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját.

A Rosszija 24 hírtelevízió közlése szerint Dmitrij Medvegyev kormányfő hívta meg Gérard Depardieu-t Oroszországba, mondván, hogy itt sokkal enyhébb az adórendszer. „Csak jöjjön Depardieu, nálunk minden esetben 13 százalékos a jövedelemadó, és nincs szándékunkban ezen változtatni. Ők (a francia kormány) pedig milyen magasra felsrófolták azt” – idézte Medvegyevet az állami televízió. Depardieu az orosz állami tévében ismertetett levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és boldog, hogy kérését az elnök teljesítette. A színész „nagy demokráciának” nevezte Oroszországot. Levelét több orosz ellenzéki bírálta: Eduard Limonov, a Másik Oroszország párt vezetője, Putyin éles kritikusa például arra szólította fel a francia színészt, hogy január 31-én menjen el a moszkvai Triumfalnaja térre, zsebében az új orosz útlevelével. A téren minden 31 napos hónap utolsó napján Limonovék a békés gyülekezés jogát követelik, és a politikust rendszeresen előállítják a rendőrségre az engedély nélküli tüntetés miatt.

Kép: АЛЕКСАНДР КАЗАКЕВИЧ
Kép: АЛЕКСАНДР КАЗАКЕВИЧ

Brigitte Bardot francia színészlegenda pénteken szintén azzal fenyegetőzött, hogy Gérard Depardieu-höz hasonlóan ő is orosz állampolgárságot kér, ha Franciaország nem kegyelmez meg két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak. Az orosz államfő szóvivője az újságírók érdeklődésére azt is közölte, hogy Brigitte Bardot esetleges állampolgársági kérelméről nem volt szó a Kremlben. „Nagyra értékeljük Brigitte Bardot hozzájárulását a világ filmművészetéhez és jelentős erőfeszítéseit a természetvédelemben, de eddig nem volt szó az állampolgárságáról. Ha ilyen kérelem érkezik hozzánk, feltétlenül megvitatjuk” – mondta Peszkov.

Az Interfax orosz hírügynökség – a Le Soir című belga napilapra hivatkozva – arról is beszámolt, hogy az európai polgárok között nem csak a hírességek, hanem több ezer „átlagember” is megkapta az orosz állampolgárságot. Elsősorban franciákról van szó: az Eurostat adatai szerint több mint négy és fél ezer francia, közel 4200 német, majdnem kétezer finn és 1881 olasz szerzett orosz állampolgárságot. Azt nem közölte a belga napilap, mely időszakban kapták meg ezek az európai uniós polgárok az orosz útlevelet.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com