Hírek

Dér András Antall Józsefről készített portréfilmet

Fotó: Antall Péter - Antall-család archívum

Hiánypótló alkotás az Antall Józsefről szóló portréfilm-sorozat, amely a néhai miniszterelnök személyén keresztül mutatja be a magyar történelem közelmúltbeli szakaszát – nyilatkozta Dér András rendező.

A film munkálatai két évvel ezelőtt kezdődtek, amikor Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia felkérte a rendezőt, hogy készítsen egy filmet édesapjáról, a néhai kormányfő 85. születésnapjának évfordulója alkalmából. Dér András szerint Antall József életéről ugyan készültek már tanulmányok, memoárok és komoly irodalmak, átfogó portréfilm azonban nem, holott egy hallatlanul cselekményes, mind lírai, mind drámai, mind politikai szempontból rendkívül izgalmas időszakról és életútól van szó.

A rendező hiánypótló műnek nevezte a filmet, mert – mint fogalmazott – olyan korszakról szól, amely a mai fiatal nemzedék számára már történelem, ám ennek ellenére csupán a családi körből vannak információi róla, és az egyetemeken sem nagyon tanítják.

Dér András szerint a négyrészesre tervezett, szubjektív dokumentumfilmben a sok megszólaló révén rajzolódik ki a néhai miniszterelnök alakja. Eddig két rész készült el, amelyek a „négyigenes” népszavazásig követik nyomon a történéseket. A már készülő harmadik rész Antall József csonka miniszterelnökségi időszakát mutatja be, míg a negyedik epizód egy nemzetközi kitekintés lesz.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében már bemutatott filmet április 29-én láthatja újra a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban – mondta el a rendező az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com