Hírek

Az albínó, a nyomozó és egy durva buli – Fesztiváldíjas magyar filmek

Jó bornak nem kell cégér, inkább csak a miheztartás végett: Déva, Valan és Fomo. Csupa egyszavas cím a közelmúlt hazai filmterméséből. Ami közös bennük: friss szemlélet, fesztiválsikerek, illetve a szakma és a közönség respektje.

Déva (rendező: Szőcs Petra)

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Története szikár, de súlyos mondanivalóval bír. A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes.

A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről.

A Déva a velencei filmfesztivál Biennale College Cinema programjában mutatkozott be 2018-ban, majd októberben a Titanicon is levetítették. Novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején pedig Göteborgba is beválogatták. November 9-én szombaton a cottbusi filmfesztiválon a háromezer eurós pénzjutalommal járó Dialog-díjjal tüntették ki, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium. (Az ötnapos szemlén egyébiránt összesen 20 magyar rendező alkotásait vetítették.)

A Déva alternatív forgalmazásban november végétől már látható lesz, decembertől a mozik is vetítik.

Valan – Az angyalok völgye (rendező: Bagota Béla)

A skandináv bűnügyi történetek stílusát, hangulatát idéző, éjfekete, sokkoló thriller. A film fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya, de a filmet Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatták. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan Balánbánya tökéletes terep Bagota titkokkal teli krimijéhez.

A fim főszereplője Péter (Krisztik Csaba), aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között.

A Valan ereje vizualitásában van,

ezt húzza alá az a tény is, hogy Damokos Csaba, a film látványtervezője októberben a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon munkájáért elnyerte a látványtervezői kategória megosztott második díját. Ugyanebben a hónapban a Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon is sikerrel debütált.

A Valan olyannyira működőképes és szemléletes, hogy a rendőrség egy eltűnt gyermekek hatékonyabb előkerítését célzó kampányához is felhasználta.

Az alkotás november 21-től lesz látható a hazai mozikban.

FoMo – Megosztod és uralkodsz (rendező: Hartung Attila)

Hartung Attila első mozifilmje, amely a Filmteam gyártásában, a Filmalap Inkubátor Programjában készült, országszerte látható már a mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

A film szinopszisa szerint a gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa. A Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett mozi

az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba -, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

A film a november 5-én kezdődő cottbusi fesztivál versenyprogramjában szerepelt, majd Kijevben tűzik műsorra a Visegrádi Filmnapokon. Mindezek mellett Észak-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Tallinnba is meghívta programjába a művet.

Halkan jegyezzük meg, hogy izgalmakkal telve várjuk a Szép csendben november 22-i tallini világpremierjét is.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya