Hírek

Diák Oscar-díjat kapott Kovács István az Ostrom című filmjéért

Kovács István Ostrom című diplomafilmje Diák Oscar-díjat kapott! Újabb magyar sikernek örvendhetünk, gratulálunk a film készítőinek!

Kovács István Ostrom című filmje bekerült a Diák Oscar, avagy Student Academy Awards három díjazottja közé fikciós rövidfilm kategóriában. A díjátadó október 11-én lesz Los Angelesben, ahol majd kiderül, hogy mi a sorrendje az első három filmnek. Ezzel a díjjal megnyíltak a kapuk: az Ostrom ezután nevezhető a Legjobb rövidfilm kategóriában is, vagyis igen szép lehetőségek előtt áll!

Kovács István 2016-ban a Szürke senkik című első világháborús filmmel mutatkozott be, mely elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat. A Diák Oscar-díjat nyert filmje, az Ostrom a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás és szintén háborús film: 1994-ben, Szarajevóban játszódik.

Főhőse egy bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, hogy hajat tudjon mosni az annyira várt randevúja előtt, de ez ott, akkor egy életveszélyes küldetés.

A szereplők között bosnyák és magyar színészeket is találhatunk: Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar, Trill Zsolt és Keszég László. Az Ostrom forgatókönyvét Gasztonyi Kálmán írta, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Duszka Péter Gábor, látványtervezője Rajk László, jelmeztervezője Sinkovics Judit, hangmérnöke Balázs Gábor, gyártásvezetője Hegyi Nóra. Az Ostrom Budapesten és Kiskunlacházán forgott.

Jelenet az Ostrom című filmből

Nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt, itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, majd a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Az Akadémia 19 diákot nevezett meg győztesként a Student Academy Awards kategóriában. Az idén 45. alkalommal kiosztott díj 1582 nevezett közül lett kiválasztva. A magyar nyertes nevét fikciós rövidfilm kategóriában olvashatjuk:

István Kovács, A Siege, University of Theatre and Film Arts, Budapest

Hasonló sikert 1991-ben ünnepelhettünk, amikor Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomafilmjéért Diák Oscar-díjat kapott.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés