Hírek

Díjat nyert a Soul Exodus és az 1945 Varsóban

Soul Exodus

Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje a szakmai zsűri különdíját szerezte meg, Török Ferenc 1945 című játékfilmje pedig közönségdíjat nyert a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.

A varsói kulturális esemény, amelyre idén 15 országból érkeztek alkotások, vasárnap este zárult. A rendre teltházas vetítéseknek a népszerű Muranów mozi adott otthont.

Bereczki Csaba Soul Exodus című, klezmerzenészek főszereplésével készült egészestés dokumentumfilmjét számos fesztivál tűzte már műsorra Kaliforniától Kolozsvárig. 2017-ben megnyerte a legjobb dokumentumfilmet illető Magyar Filmdíjat.

Lélekutazás – Soul Exodus – interjú Bereczki Csabával

A dokumentumfilm középpontjában a The Brothers Nazaroff alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. Az öt muzsikus egyfajta fordított exodusként kel útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik,

témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása a görög tragédiákat idéző, néhány óra leforgása alatt játszódó dráma. A helyszín egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a fesztiválokon, több mint húsz nemzetközi díjat nyert, és számos országban mutatták be.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com