Hírek

Díjazták a hazai szinkronszakma legjobbjait

Balsai Móni Fotó: HBO / Sághy Tímea

Második alkalommal gyűltek össze szeptember elsején a magyar szinkronban dolgozók és a művészek, hogy közösen köszöntsék az idei Szinkronikum Díjátadó Gála jelöltjeit és győzteseit.

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban megtartott műsort Seszták Szabolcs színművész és Banner Géza a Duna Televízió szerkesztő, műsorvezetője vezette. A két órás programban a Harmadik Figyelmeztetés színész zenekar erősítette a jó hangulatot.

Dr. Tomori Pál az Előadói Jogvédő Iroda igazgatója és Mihályi Győző a SZIDOSZ elnökének összefoglalóját  a közönség által megszavazott „Legjobb Film vagy Sorozatszinkron” díj átadása követte. A kategóriában A Coco, az Agymenők és a Westworld kapta a legtöbb szavazatot.

A győztes a Coco című rajzfilm lett, amely szinkronját a Fórum Hungary megrendelésére a SDI szinkronstúdióban készítették. (A stáb: magyar szöveg: Blahut Viktor és Petőcz István, magyar dalszöveg: Szente Vajk, hangmérnök: Kránitz Lajos András, vágó: Kránitz Bence, gyártásvezető: Németh Piroska, szinkronrendező: Dobay Brigitta, zenei rendező: Posta Victor, produkciós vezető: Máhr Rita)

A dramaturgok munkája van a leginkább a nézők szeme és füle előtt. Liszkay Szilvia, Petőcz István és Tóth Tamás sokévnyi kiváló munkával a háta mögött kapta meg a kollégáktól a legtöbb voksot. A műsorvezetők végül Liszkay Szilviát szólították a színpadra a Legjobb dramaturg” díj átvételére.

A Szidosz Szinkron Alapszervezet Életműdíját 2015-óta adják át, az illusztris névsor idén két kiváló művésszel bővült. Szersén Gyula és Konrád Antal mellett életműdíjat kapott Somló Andrea és Mauchner József szinkronrendező is. Mind a ketten 55 éve dolgoznak aktívan a magyar szinkronban.

Rajkai Zoltán színművész a színpadról köszöntötte a távol lévő Mauchner Józsefet, akinek – a közönséggel együtt – videoüzenetet is készítettek, amelyet később személyesen adnak át a díjazottnak.

A „Legjobb gyártásvezető” kategóriában: Újréti Zsuzsa, Rácz Gabriella, Gelencsér Adrienn, a „Legjobb hangmérnök” kategóriában Bederna László, Hollósi Péter és Salgai Róbert volt esélyes. A két díjat végül Újréti Zsuzsa és Bederna László vihette haza.

A Színes RTV támogatásával a közönség által megszavazott „Legjobb színésznő”-t és „Legjobb színész”-t díját Viczián Ottó színművész, a tavalyi közönség díjas, Majoros Márta a Színes RTV szerkesztője és Bérczessy Gergely a Színes RTV felelős szerkesztője adta át  Zsigmond Tamarának és László Zsoltnak. A két kiváló művész külön meglepetésben is részesült. Nemes Takách Kata színésznő, két – kifejezetten a győzteseknek készített – pulóvert küldött a győzteseknek.

 

A következő művész páros a szakma által megszavazott „Legjobb színésznő” és „Legjobb színész” kategória jelöltjei közül kerültek ki. Orbán Violetta a Femina.hu Hazai sztár rovatának vezetője Andresz Katinak és Dolmány Attilának adhatta át a nyerteseknek járó üveg díjat.

Tavaly került először átadásra a„Selmeczi Roland Tálentum Díj”, amelyet a tragikusan fiatalon elhunyt művész emlékére alapítottak. Erre a díjra a televíziók és a moziforgalmazók jelölhettek az általuk megrendelt szinkronokból színésznőt vagy színészt, akinek kiemelkedőnek tartották a munkájukat, és a szinkron készítésekor még nem érték el a negyvenedik születésnapjukat.

Idén a Fórum Hungary, az Intercom képviselte a moziforgalmazókat. A televíziók közül az MTVA, az RTL Klub, a TV2 csoport, a Viasat-AXN televíziók, az HBO, a Comedy Central jelölt művészeket. Ötfős zsűri döntött a nyertesekről. Dr. Takács Melinda, Selmeczi Dorottya a névadó családja képviseletében, Dr. Tomori Pál az EJI igazgatójaként, Dózsa Zoltán színművész jó barátként, Horváth Illés pedig a tavalyi győztesként vett részt a döntésben.

Balsai Móni Fotó: HBO / Sághy Tímea

A mozis jelöltek között Balsai Mónika a Fórum Hungary által forgalmazott TULIPÁNLÁZ című filmben Alicia Vikander magyar hangjaként nyert.

A televíziós jelöltek között Varga Gábor lett a befutó, akit két csatorna is jelölt.

Az MTVA  a Velvet Divatház, A vidéki doktor, a Hazárd megye lordjai és az Egyszer volt, hol nem volt című sorozatokban nyújtott alakításáért, az HBO pedig a Londoni rémtörténetek Frankenstein szörnyének szinkronjáért javasolta a fiatal művészt a díjra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya