Hírek

Díjhalmozó filmekkel és hat alkotóval rajtol el szombaton a 20. Olasz Filmfesztivál

November 5-én kezdődik és 16-áig tart a 20. Olasz Filmfesztivál budapesti Puskin és Tabán moziban, november 10-12 között a szegedi Belvárosi mozi is ízelítőt ad a rendezvény kínálatából. A programsorozat ideje alatt 12 film és 6 alkotó érkezik Magyarországra.

Szombaton veszi kezdetét a 20. Olasz Filmfesztivál. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A kifejezetten erősnek ígérkező mezőnyben láthatjuk majd az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyerő Nyolc hegy című filmet, de műsorra került az idei Velencei Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság, valamint Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia is.

November 5-én 19 órakor a Puskin moziban a Nyolc hegy nyitja a fesztivált. Felix van Groeningen filmje két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító történetét meséli el, míg november 6-án 19.30-kor Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia lesz műsoron. Az esemény zárófilmje november 16-án 19.30-kor a Tíz évvel később…  lesz, amely egy börtönből szabaduló nő sorstragédiáját dolgozza fel. A film rendezőjével, Stefano Chiantinivel a vetítés után a közönség is találkozhat.

Az alkotók is Magyarországra érkeznek

Nem csak Chiantini lesz az egyetlen, akivel beszélgethet majd a filmszerető közönség. November 9-én 19.30-kor A Kolibri nemcsak a film miatt, hanem a meghívott vendég okán is jó programnak tűnik. A fesztivál vendége a film egyik férfi főszereplője, Sergio Albelli lesz.

November 10-én 19:30-kor a punkok világát hozza el a Peremlét című film, amely egy olyan banda életét mutatja be, amelyet egy híres amerikai hardcore formáció előzenekarának választanak. A film főszereplőjével és társrendezőjével, Francesco Turbantival a vetítés után közönségtalálkozó lesz.

November 11-én 19.30-kor Paolo Virzì az idei Velencei Filmfesztiválon díjjal méltatott Szárazság című filmje lesz műsoron. A film egyik női főszereplője, Sara Serraiocco ott lesz a premieren. November 12-én 20 órakor Az első nő egy fiatal lány, Lia történetét meséli el, aki a legszörnyűbb erőszakra olyan lázadással reagál, amely felborítja kora társadalmi szokásait A film rendezője, Marta Savino és női főszereplője, Claudia Gusmano egyaránt elkísérik a filmet Budapestre.

November 13-án, vasárnap 19.30-kor lesz látható az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott A hangyák ura című film, mely egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel. Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette a saját akaratát. A vetítés után a film női főszereplője, Sara Serraiocco szívesen válaszol a nézők kérdéseire.

A 20. Olasz Filmfesztivál teljes programja ide kattintva található meg.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com