Hírek

A Disney szembement a sajtószabadsággal

A Los Angeles Times kritikusait tiltotta ki a Disney sajtóvetítéseiről, mellyel egyértelműen korlátozta az újságírók véleménynyilvánítását.

Szeptemberben a Los Angeles Times megjelentetett egy három részből álló cikksorozatot a Disney és a kaliforniai Anaheim városának kapcsolatáról, ahol Disneyland is található. A gazdasági folyamatokat feltáró cikkben azt részletezték, hogyan képes a Disney a bevételei mellett támogatásokat, adókedvezményeket és egyéb engedményeket szerezni Anaheimtől. A Disneyland ugyanis egy meghatározó munkahelyteremtő és gazdasági tényező a városban. Ez az oknyomozó cikk azonban a stúdiónak egyáltalán nem volt ínyére.

A sorozat megjelenése után a Disney megtagadta a belépést saját filmjeinek előzetes vetítéseire, így az LA Timesban ezért nem jelenhetett meg a Thor: Ragnarök kritikája. Később pedig a Pixar új animációs filmje, a Coco és a Star Wars: Az utolsó Jedik premier előtti vetítéseire nem mehettek volna el, ám nem kellett sokat várni az ellenbojkottra.

Mivel a Disney egyáltalán nem korrekt ebben az esetben, hiszen még csak fel sem vették a kapcsolatot az LA Timesszal esetleges helyreigazítások ügyében, ezért a kritikusi szakma a Disney ellen fordult. Több kritikusi csoport, köztük a New York-i, a Los Angeles-i, a bostoni és a nemzeti kritikusi szervezet is

bojkottálta a Disney díjazási nevezéseit.

Coco

Ha ez még nem lenne elég, később a torontói kritikusok és egy jövő évi Disney-produkció, az Időcsavar rendezője, Ava DuVernay is kiállt a kritikusok bojkottja mellett. A stúdiónak ezzel nem is kellett több, visszavonták a Times íróinak korlátozását, és minden maradt a régiben. Ettől függetlenül súlyos precedensként maradhat fent ez az eset.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés