Hírek

Diszkriminatív jelenettel keltett felháborodást a Monster Hunter Kínában

A Monster Hunter diszkriminatívnak ítélt jelenettel keltett nagy felháborodást Kínában.

Napjainkban a kínai box office meghatározó tényező, hiszen rengeteg mozirajongó él a Föld legnépesebb országában. Az azonban, hogy mi kerülhet fel a kínai mozik vetítési listáira, meglehetősen összetett kérdés.

Nemcsak azért, mert a forgalmazásba kerülő filmek száma limitált, hanem mert egyéb szinten is szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen tartalmakat lehet Kínában bemutatni.

Mindez bonyolult kapcsolatot teremt Hollywood és Kína között, aminek egy új fejezetét jelenti Paul W. S. Anderson Monster Hunter című filmjének egy ellentmondásos megítélésű jelenete.

A Variety értesülései szerint a Milla Jovovich főszereplésével készülő videójáték-adaptáció pénteken kezdte el Kínában a nagyvásznon való menetelését, egy jelenetet azonban többen sértőnek találtak. A kínai rapper, Jin Au-Yeung által játszott karakter vicces válasznak szánt „Chi-knees” szóösszetételét többen találták a kínai nézők közül bántónak, mivel azzal kapcsolatban diszkriminatív vonatkozások láttak.

A Monster Hunter bemutatója pénteken éjfélkor volt Kínában, szombaton pedig már érzékelhető volt, hogy a vetítések menetrendje nem egészen a tervek szerint alakul.

A Deadline által is közreadott hivatalos közleményben a német produkciós cég, a Constantin Film elnézést kért a szóban forgó jelent miatt. Továbbá a félreértéshez vezető részt ki is vették a filmből.

A Monster Hunter számára az incidens üzleti szempontból is igazán kellemetlen lehet, miközben a mozihálózatok világszerte nagyon megsínylik a koronavírus-világjárvány miatt kialakult nehéz helyzetet.

Összehasonlításképpen, a rendező 2016-os A kaptár – Utolsó fejezet című filmje anno 312.2 millió dollárral zárt, aminek 51%-a Kínából származott. Jelenleg még nem egyértelmű, hogy milyen hatással lesz az incidens a Monster Hunter Kínában való forgalmazását tekintve.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com