Hírek

Díszvetítésen lesz látható a Pannónia Anno című film Budapesten

macskassy_portrait01-1A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják szerda este Szalay Péter kibővített formában elkészült Pannónia Anno című filmjének díszvetítését, amely a Pannónia Filmstúdió történetén keresztül a magyar animáció nagy korszakainak és alkotóinak állít emléket.

Az alkotás szakmai vetítésen már látható volt a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon júniusban. „A cél az volt, hogy ne merüljön feledésbe egy olyan stúdió, amely valaha a világ három legjelentősebb animációs műhelye közé tartozott” – mondta akkor a Balázs Béla-díjas rendező az MTI-nek. 

A film a stúdió csaknem ötvenéves történetének feldolgozására vállalkozott. Az alkotók tematikusan sorra vették a stúdió korszakait, és megszólaltatták a lehető legtöbb rendezőt, alkotót. A harmincas évektől, A kiskakas gyémánt fél krajcárja című első Macskássy Gyula-filmtől a 2000-es évekig, egészen Az ember tragédiájáig jutottak el. Jankovics Marcell filmje, amely több mint húsz évig készült, emblematikus befejezése, záróakkordja lett a 98 perces műnek.

A film szakmai összefogással született, Szalay Péter kiemelte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) segítségét, amelynek révén többek között sikerült Jankovics és Macskássy munkáinak nagy részét digitális, felújított változatban megkapniuk, így ezek a filmrészletek a legjobb minőségben kerülhettek be a produkcióba.

A rendező korábban elmondta, hogy számára az volt különösen megrázó és felemelő a munka során, hogy a film forgatása kapcsán interjú készült Foky Ottóval, Gémes Józseffel, Vajda Bélával és Varga Csabával, akik azóta már nincsenek az élők sorában. Épp ezért úgy érzi, küldetése van ennek a filmnek, „az utolsó pillanatban sikerült megvalósítani”.

A Pannónia Anno DVD-n is elkészült, Szalay Péter, Orosz Anna Ida szerkesztő-riporter és Nagy Ernő operatőr reményei szerint forgalomba is kerül. Szeretnék, ha a másfél órásra bővült filmet a televízió akár részekre bontva vetítené, emellett oktatási és ismeretterjesztő célokra is alkalmas. 

Az Inforg Studió és a Dunatáj Alapítvány közös produkciójának egyes részletei az MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken is szerepelni fognak. A Macskássy Gyuláról a születése századik évfordulójára megjelent DVD-re már került egy ilyen képsor a Pannónia Annóból, mint ahogy a Dargay Attiláról és a Gémes Józsefről megjelent lemezre is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com