Hírek

Doctor Sleep első reakciók: odáig meg vissza van mindenki a Ragyogás folytatásától

Még akkor is hihetetlenül rizikós folytatást készíteni egy olyan filmhez, mint Kubrick Ragyogása, ha megvan hozzá az alapanyag Stephen King tollából. Mike Flanagan azonban bevállalta, és az első reakciók alapján jól is tette.

Jack Nicholson velőtrázó mosolya a kihasított ajtóban, Shelley Duvall tehetetlenséggel teli sikolya a fürdőszoba sarkában, a kis Danny bringázása hosszú folyosókon és a kézen fogva álló ikerpár: ikonikus jelenetek tömkelegét lehetne sorolni Stanley Kubrick 1980-as Stephen King-feldolgozásából. A Ragyogás sokak szerint a mai napig a legkiemelkedőbb adaptáció, amely a sci-fi és horror király egyik művére alapul.

Ilyen filmtörténeti jelentőséggel bíró alkotást folytatni nem kevéssé bátor és vakmerő dolog. King is csak 2013-ban jelentette meg a könyvet, amely Doctor Sleep (itthon Álom doktor) címen fut és az eredeti történet óta felnőtt Dannyt állítja a középpontba, aki mostanra inkább a Dan nevet preferálja. A gyerekkori élmények és a természetfeletti képessége azonban alkoholizmusba hajszolják, ezért dönt úgy, hogy új életet kezdve New Hampshire-be költözik. Itt AA találkozókra jár és egy hospice helyen kezd el dolgozni, ahol gyorsan ráakasztják az Álom doktor nevet.

Szokatlanul, szívből – Stephen King: Álom doktor

A bő 500 oldalas regény megfilmesítésére az a Mike Flanagan vállalkozott, akitől tavaly az elmúlt évek egyik legerősebb horror sorozatát kaptuk, A Hill-ház szellemét. Ráadásul az író-rendező-vágó nem először ült neki egy King-darabnak: 2017-ben ő adaptálta a Gerald’s Game-et. A főszerepbe Ewan McGregor került, míg a főgonoszt Rebecca Ferguson alakítja – az első vélemények alapján hátborzongatóan jól.

Bár a film vetítésének első hulláma Halloween köré esik, illetve az azt követő hétre – hozzánk is csak november 7-én jut el –, vannak, akik már láthatták a Doctor Sleepet. Aki pedig látta, az imádta.

Többek között az Indiewire is összeszedett jó néhány bejegyzést, amely méltatja a horror-folytatást. Igaz, olykor felmerül a kritika, hogy a film gyengébben teljesít, amikor a Kubrick-féle vonalon próbál mozogni,

többségében mindenki úgy érzi, hogy egy feszült, mély, érzelmes és kellőképp félelmetes alkotás született Flanagan vezényletével, amelyet a rajongók nagy örömmel fogadnak majd.

Többen is megjegyezték, hogy a film szorosan követi az eredeti könyvet, és hogy tisztelettel nyúl a meglévő ’80-as műhöz is. Sőt, vannak, akik szerint nem hogy csak méltó folytatás és adaptáció került a filmvászonra, de még a Ragyogáshoz is itt-ott hozzá tud adni az új alkotás.

És bár McGregor játékát is dicsérik, egyöntetűen Ferguson az, akiért hanyatt estek az első hullámos nézők. Ha valakinek nem lenne ismerős a színésznő, ő alakítja Isla Faustot a Mission: Impossible filmekben, de szerepelt a Hóemberben, A lány a vonatonban, A legnagyobb showmanben és a Király ez a srác!-ban is. A hazai közönség legutóbb a Men in Black – Sötét zsaruk a föld körülben láthatta, következő projektjei között pedig ott virít a Dűne is.

Az első reakciók alapján tehát hiába az Az 2, A magas fűben vagy a Kedvencek temetője, nagyon úgy tűnik, hogy a legjobb King-adaptációnak járó címet idén a Doctor Sleep (Álom doktor) viszi majd el.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com