Hírek

Dokumentumfilm készül a Los Angeles-i olimpián egymásnak ütköző két futóról

laDokumentumfilm készül az 1984-es Los Angeles-i olimpia 3000 méteres döntőjén egymásnak ütköző két futóról, Zola Buddról és Mary Deckerről, akik a forgatáson találkoztak először a híres incidens után.

Az olimpiai döntőben Decker amerikai színekben futott, nagy győzelmi esélyekkel, ám a briteket képviselő Budd-dal összeütközve elesett, megsérült, fel kellett adnia a versenyt. A mezítlábas futásáról híres, akkor 17 éves, dél-afrikai születésű Budd szintén esélyes volt, Decker esése után azonban a dühös, fújjoló tömeg előtt lassulni kezdett, végül nem ő nyert. Decker az ütközéstől a gyepre esett, csípője megsérült, könnyek közt hagyta el a pályát. Budd nevére már az 1984-es Los Angeles-i olimpia előtt felfigyeltek, amikor ugyanabban az évben, a világjátékok előtt elég gyorsan megkapta a brit állampolgárságot, dél-afrikaiként ugyanis nem indulhatott volna, mert az ország faji megkülönbeztetésen alapuló politikája miatt 1990-ig ki volt zárva a világversenyekből.

A dokumentumfilmben az archív felvételek mellett interjút készítettek a futókkal és mindazokkal, akik információkkal szolgálhatnak a versenyről és az azt megelőző eseményekről. “Tudtam, hogy a film olyan fekete dobozt fog kinyitni ki a fejemben, ami a döntő napja óta zárva volt. Úgy éreztem, most jött el az idő” mondta Budd. Decker annyit tett hozzá, hogy még mindig naponta eszébe jut az a nap. “A film forgatása katartikus hatású volt” vélte az amerikai futó. A másfél órás dokumentumfilmet július 29-én sugározza a Sky Atlantic.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com