Hírek

Dokumentumfilm készült az angol futball legendájáról

Steven Gerrard és a Liverpool 2005-ös Bajnokok Ligája győzelme idején

Noha csak nemrég vonult vissza, máris mozikba kerül a Steven Gerrardról szóló Make Us Dream című dokumentumfilm. Az FC Liverpool egyik valaha volt legnépszerűbb futballistájának története valóban vászonra való.

Steven Gerrard neve az elmúlt 20 évben nagyjából összeforrt csapata, az FC Liverpool nevével. Egész kisgyerekkorától kezdve majdnem visszavonulásáig a klubban játszott, aktívan kivette részét a legnagyobb sikereiben, de hozzá kötődik a klub legnagyobb bukásának legikonikusabb pillanata is. Ráadásul unokaöccse is egyike volt annak a 96 embernek, akik életüket vesztették az angol futballtörténelem talán legszörnyűbb eseményén, a Hillsborough stadion 1989-es katasztrófájában.

Steven Gerrard története megfilmesítésért kiált, az Amazon Prime pedig összegründolt egy dokumentumfilmet. A film producere, James Gay-Rees nem kispályás: a Formula-1-es pilótáról szóló Senna és az Oscar-díjas Amy: Az Amy Winehouse-sztori a bizonyíték erre. Rendezője pedig az a Sam Blair, akinek legutóbbi dokumentumfilmje a magyar vonatkozású Keep Quiet, ami az ex-jobbikos politikus Szegedi Csanád zsidó származását taglalja.

A történet azonban nincs előzmény nélkül. Hasonló címmel jelent meg Neil Atkinson és John Gibbons könyve 2014 nyarán, ami az akkori szezonról szól. Ekkor csak két hónappal voltunk ugyanis a klub elmúlt három évtizedének legsikeresebb szezonja után. A bajnoki címet azonban így sem tudták megnyerni a vörösök, miután éppen Steven Gerrard hibázott nagyot utolsó emberként a nagy rivális Chelsea ellen. Ez a történet élete végéig fogja kísérteni a futballistát.

A Make Us Dream az Amazon Prime streaming szolgáltatáson keresztül lesz elérhető. Nagy-Britanniában azonban november 15-én mozikban is bemutatják.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com