Hírek

Dokumentumfilm készült az angol futball legendájáról

Steven Gerrard és a Liverpool 2005-ös Bajnokok Ligája győzelme idején

Noha csak nemrég vonult vissza, máris mozikba kerül a Steven Gerrardról szóló Make Us Dream című dokumentumfilm. Az FC Liverpool egyik valaha volt legnépszerűbb futballistájának története valóban vászonra való.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Steven Gerrard neve az elmúlt 20 évben nagyjából összeforrt csapata, az FC Liverpool nevével. Egész kisgyerekkorától kezdve majdnem visszavonulásáig a klubban játszott, aktívan kivette részét a legnagyobb sikereiben, de hozzá kötődik a klub legnagyobb bukásának legikonikusabb pillanata is. Ráadásul unokaöccse is egyike volt annak a 96 embernek, akik életüket vesztették az angol futballtörténelem talán legszörnyűbb eseményén, a Hillsborough stadion 1989-es katasztrófájában.

Steven Gerrard története megfilmesítésért kiált, az Amazon Prime pedig összegründolt egy dokumentumfilmet. A film producere, James Gay-Rees nem kispályás: a Formula-1-es pilótáról szóló Senna és az Oscar-díjas Amy: Az Amy Winehouse-sztori a bizonyíték erre. Rendezője pedig az a Sam Blair, akinek legutóbbi dokumentumfilmje a magyar vonatkozású Keep Quiet, ami az ex-jobbikos politikus Szegedi Csanád zsidó származását taglalja.

A történet azonban nincs előzmény nélkül. Hasonló címmel jelent meg Neil Atkinson és John Gibbons könyve 2014 nyarán, ami az akkori szezonról szól. Ekkor csak két hónappal voltunk ugyanis a klub elmúlt három évtizedének legsikeresebb szezonja után. A bajnoki címet azonban így sem tudták megnyerni a vörösök, miután éppen Steven Gerrard hibázott nagyot utolsó emberként a nagy rivális Chelsea ellen. Ez a történet élete végéig fogja kísérteni a futballistát.

A Make Us Dream az Amazon Prime streaming szolgáltatáson keresztül lesz elérhető. Nagy-Britanniában azonban november 15-én mozikban is bemutatják.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés