Hírek

Dokumentumfilm készült Márton Áron életéről

Márton Áron erdélyi katolikus püspök ökumenikus szellemiségével felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a magyarság lelki egységére hangzott el a Márton Áron életéből készült dokumentumfilm brüsszeli bemutatóján.

A székelyudvarhelyi Nagy Zoltán hitoktató által szerkesztett, az erdélyi püspök életművét feldolgozó filmmel kapcsolatban elmondta, Márton Áron egészen kivételes diplomáciai érzékkel közelített a több módon is megosztott erdélyi lakossághoz. A brüsszeli Balassi Intézetben tartott rendezvényen a 23 éven át tartó kutatómunka eredményeképpen létrejött, Mihály József székelyudvarhelyi káplán segítségével forgatott filmről való beszélgetés során elhangzott, hogy Márton Áron nemcsak a felekezeti, hanem származási kérdésekben is határozottan kiállt a felebaráti szeretet és az emberségesség mellett. Egyházi vezetőként egyike volt azon keveseknek, akik nyilvánosan felemelték szavukat a zsidóüldözések ellen. Az 1944-ben, a Szent Mihály plébániatemplomban tartott beszédében határozottan tiltakozott a zsidó származású magyarok deportálása ellen. Életmentő tevékenységét élete kockáztatásával nem törődve folytatta.

A dokumentumfilm hűen bemutatja azt is, hogy Márton Áron a második háború után az igazságosabb békében reménykedő erdélyi magyarság ügyének szószólójává vált, s kitartása, állhatatossága a legnehezebb időkben sem hagyta el.

Nagy Zoltán elmondta, hogy az anyag 25 évvel ezelőtt kezdett gyűjtése során vált világossá számára, hogy Márton Áront Erdélyben sokfelé még a mai napig szinte szentként tisztelik. Ez a tisztelet indította arra, hogy végigjárja azokat a helyszíneket, ahol a püspök működése során megfordult, és összegyűjtse azokat a tárgyi és szellemi emlékeket, amelyeket az ott lakók évtizedeken át megőriztek. A kutatásból véget nem érő munka lett. Az anyag azóta is bővül, ugyanis a film ismertsége által a mai napig gyűlnek a Márton Áronhoz kötődő hanganyagok, felvételek és tárgyi emlékek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com