Hírek

Donald Trumppal indul a 77. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja

Az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramját a The Apprentice, Ali Abbasi Trumpról készült életrajzi filmje nyitja, amely az egykori elnök fiatalkori éveibe és milliárdos üzletemberré válásának útjába nyújt bepillantást.

Tegnap jelentették be a fesztivál hivatalos programját, amely legnagyobb dobásai között szerepel többek között David Cronenberg visszatérése Léa Seydoux-val és Vincent Cassellel a főszereben (The Shrouds), Yorgos Lanthimos és Emma Stone újabb közös munkája (Kinds of Kindness), valamint az iráni-dán rendező, Ali Abbasi filmje, a The Apprentice.

A The Apprentice az 1970-es és 1980-as évek New York-i ingatlanmágnásaként mutatja be Trump pályafutását,

amelyben nagy hangsúlyt kap Roy Cohnnal való mentori kapcsolata is. A film olyan témákat helyez középpontba, mint a hatalom, a korrupció és a szélhámosság, miközben a fiatal Trump hatalomra jutásának részleteit látjuk a befolyásos jobboldali ügyvéddel, Roy Cohnnal kötött fausti alkuja révén – írja a The Hollywood Reporter.

Sebastian Stan bújik Donald Trump bőrébe, aki nem újonc a valós karakterek megformálásában, nemrégiben Tommy Lee-t alakította Lily James, mint Pamela Anderson oldalán, az Én, Tonya-ban pedig Tonya Harding (Margot Robbie) exférjét. Mellette az Utódlásból és a Nagy dobásból is ismert Jeremy Strong játssza az ügyvédet, de szintén kíváncsiak várhatjuk a bolgár színésznő, Marija Bakalova felbukkanását Ivana Trump szerepében, aki a Borat utólagos mozifilmben Borat lányaként nyújtott felejthetetlen alakítást. Trump apját, Fred Trumpot Martin Donovan játssza.

A The Apprentice forgatása 2023 novemberében kezdődött, és csak 2024. január 28-án fejeződött be, ami arra utal, hogy az alkotóknak az utómunkálatok során kellett versenyt futniuk az idővel, hogy a májusi cannes-i premierre készen álljanak. Nem véletlen, hogy sokan a szakmában úgy gondolták, a film inkább az őszi velencei vagy torontói filmfesztiválon fog bemutatkozni.

Ali Abbasi Iránban született, de a 2000-es évek közepe óta Dániában él, ahol filmkészítést tanult. Első játékfilmjét, a Shelley című art house horrorfilmet a 2016-os Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be nagy sikerrel. Második filmje, a Határeset 2018-ban debütált Cannes-ban, és megnyerte az Un Certain Regard szekciót. A filmet később Svédország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nevezte. Legutóbbi filmje egy iráni szexmunkásokat célba vevő sorozatgyilkosról szól – a megtörtént esetet feldolgozó Szent pók 2022-ben Cannes versenyprogramjában szerepelt.  

A 77. cannes-i filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik, a versenyprogramot a The Apprentice nyitja.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com