Hírek

Döntött a bíróság: az MMKA tartozásai fejében a Filmalaphoz kerül a filmes vagyon

A mai napon a Fővárosi Törvényszék jóváhagyta az MMKA és a Magyar Nemzeti Filmalap között nyáron született egyezséget. Az egyezség célja az MMKA-nak a Filmalappal szemben fennálló 6,3 milliárd forintos tartozásának rendezése. A tartozást – amely abból ered, hogy a Filmalap megvásárolta a banki és filmszakmai követeléseket és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett – az MMKA azzal teljesíti, hogy a céges és ingatlan vagyonát átadja a Filmalapnak. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a Filmalap haladéktalanul megkezdte. Ezzel újra állami tulajdonba kerül a MAFILM Zrt. és a Magyar Filmlaboratórium Kft.

A bírói döntés egy hosszú ideje húzódó folyamat végére tett pontot. A Filmalap és a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos másfél éve kezdte el a magyar filmszakma elmúlt húsz évben felgyülemlett problémáinak financiális és szerkezeti rendezését.

Ez a jóváhagyás a múlt lezárásának egy fontos állomása. A Filmalap a bíróság döntése alapján hozzá került vagyont a filmszakma érdekében kívánja felhasználni.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 alapítójából mindössze öt kívánt beavatkozni a perbe, ám a bíróság ezt elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt.

Az MMKA állami filmszakmai feladatai – a filmtörvény januártól hatályos módosítása értelmében – megszűntek, a filmgyártáshoz és egyéb mozgóképszakmai célokhoz kapcsolódó feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!