Hírek

Dűne 2: zöld utat kapott a folytatás

A stúdió rábólintott Villeneuve Dűnéjének második részére, de sajnos sokára érkezik.

Egy ideális világban sose lett volna kérdés, elkészülhet-e Dennis Villeneuve Dűne óriásprodukciójának második része – de mivel ez a világ és különösképp benne a hollywoodi stúdiórendszer messze áll az ideálistól, mindenkit ez a kérdés foglalkoztatott nem csak a Dűne premierje óta, de (köszönhetően a jogos hype-nak) már előtte is.

A Legendary stúdió most végre kimondta: megrendelik a Dűne második részét – írja a The Hollywood Reporter.

A második rész két év múlva, azaz 2023 őszén érkezik a terv szerint. Ez egyrészt igen messzi, mert miután Paul és Jessica eltűntek a sivatagban, ugyan kinek is van kedve két évet várni? Másfelől viszont meglepően közeli dátum: egy ekkora produkció lezavarását mindössze két év alatt valószínűleg csak az teszi lehetővé, hogy Villeneuve stábja sokmindenre építkezhet az első részhez felépített gyártási folyamatból.

Habár a kétrészes, eposzi méretű Dűne óriásfilm elkészítése a rendező régi álma volt, a stúdiót nem tudta meggyőzni a teljes projekt finanszírozásáról mindaddig, amíg a gyártó Legendary nem látta az első rész bevételét (a döntés a Legendary-é volt, habár a Warner Bros. stúdióval partnerségben készült a film). Szerencsére a Dűne erősen nyitott mind a mozikban, mind az HBO Max platformon az október 22-i premier után; a 40 millió dolláros hazai kezdő bevétel mind a Warner 2021-es éve számára, mind Villeneuve egész karrierje számára a legjobb eddigi eredményt jelentette. Globálisan a mai napig több mint 220 millió dollárt gyűjtött a film. A Dűne költsége (marketing nélkül) 165 millió dollár volt; ennek 80%-át a Legendary állta, 20%-át a Warner Bros.

Az első rész alig több egy hosszúra nyúlt akciójelenetnél – a konfliktusrendszer megalapozása, rajtaütés, menekülés. A sivatagnak, Paul Atreidesnek és családjának titkai csak ezután tárulnak fel, majd nagyobb időugrásokkal elmélyed a Paul körüli kultusz és kirajzolódik a végzet” – írtuk kritikánkban.

A Dűne univerzum rajongói tehát megnyugodhatnak: nem marad lezáratlan az utóbbi évek egyik legnagyobb, legmerészebb vállalkozása. Két évet pedig még a sivatagban is ki lehet bírni, egészen a diadalmas visszatérésig.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com