Hírek

Dűne képáradat: íme a főszereplők!

Leto és Jessica, Chani és Stilgar, Thufir Hawat és Duncan Idaho… Nagyszerű képek érkeztek Dennis Villeneuve Dűnéjéből!

Éppen csak megírtuk, hogy megérkezett az első hivatalos kép Dennis Villeneuve őszi szuperprodukciójához, a Dűnéhez, és a Vanity Fair máris közzétett egy kisebb képáradatot.

Dűne a maga egyedi világával, logikus berendezésével, mégis furcsa szabályaival (például nem létezhetnek hatékony lőfegyverek, így mindenki pengével harcol) mindig is megragadta az olvasók fantáziáját. Hogyan jelenítenéd meg filmen a testpajzsok által védett szereplőket? Milyen lehet az Atreides ház zászlaja? Hogyan néz ki a fremenek sivatagi védőöltözéke?

És persze itt vannak a szereplők – akik közül sokat korunk legjobb színészei alakítanak. Vajon eltalálják azt, ahogyan magadban elképzelted őket? Bevallom, számomra a Javier Bardem alakította Stilgar például kísérteties: valóságos megelevenítése annak, ahogy a legalább hússzori átolvasás alatt elképzeltem ezt az oly dicsőséges (és szánnivaló) pályát befutó törzsi vezért.

A lap által bemutatott képeken a regény számos fő- és mellékszereplője látható – a Harkonnenek és a birodalmiak feltűnő hiánya mellett. Itt van máris az Atreides ház:

A főszereplő Paul (Timothée Chalamet) mellett jobbra a tömzsi Thufir Hawat áll (Stephen Mckinley Hederson), mellette Leto Atreides herceg (Oscar Isaac), a Caladan ura, aki kénytelen elcserélni kényelmes paradicsomi bolygóját a hatalmas profittal kecsegtető, de roppant veszélyes Arrakisra – őmellette pedig társa, de nem felesége, Paul édesanyja, a Bene Gesserit rend félelmetes erejű papnője, Jessica (Rebecca Ferguson). Az Atreides ház sólymos zászlaja előtt Gurney Halleck áll (Josh Brolin) és Duncan Idaho (Jason Momoa).

És íme Chani, a fremen (magyarul Csani – Zendaya alakításában):

Stilgar, a sivatagi törzsi vezér (Javier Bardem) a rendező Dennis Villeneuve mellett:

Liet Kynes szerepét Villeneuve fekete és női karakterre írta át. A császári ökológus, akinek meglepően hatalmas politikai-természetvédő látomása a regény egyik vezérlő eleme, Frank Herbert eredetijében még fehér férfi volt, azonban a rendező a 21. század szempontjai szerint kissé kevesellette a női szerepőket és az ő fontosságukat – és Villeneuve azt is elmondta: Kynes lényegéhez tartozik a megőrzés és a védelem, és az ő olvasatában ez olyanannyira női vonás, hogy adta magát a karakter átírása. Íme az új Liet Kynes:

Még több képért (például az Atreidesek harci szereléséért) és egy egész jó leírásért komolyan érdemes felkeresni a Vanity Fairt.

Egy érdekes szempont: ha az ember áttanulmányozta őket, nem lehet nem észrevenni az esztétikai hasonlóságot az Érkezés és a Szárnyas fejvadász 2049 látványával: ugyanaz az utilitarista, funkcionális dizájn, ugyanazok a föld-színek (ami persze tagadhatatlanul a Dűne alapélménye még akkor is, ha csak olvasva képzeled magad elé); Villeneuve érezhetően

kényelmesen képes volt egyesíteni Frank Herbert vízióját a maga produkciós stílusával.

Ez pedig nagyon, nagyon jót jelent a film egészére nézve – a legtöbb, amit remélhetünk egy méltó Dűne-adaptációtól, az éppen a peter-jacksoni hozzáállás: ahogyan Jackson is mélységes tisztelettel, de határozottan a saját elképzelései szerint építette fel az azóta is felülmúlhatatlan Gyűrűk Ura mozis világot, úgy a jelek szerint Villeneuve is vállalja az önálló alkotói szerepet (a szolgai másolás ellentéteként). Bizonyára lesznek radikális változtatások (ahogy A Gyűrűk Ura esetében is elkerülhetetlen volt), ilyen például Liet Kynes átírása, de a rendező most bemutatott képei reményre adnak okot.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya