Hírek

Ebben a magyar fantasztikus filmben a nő szemével láthat a férfi – készül a Vándorló levelek

Vándorló-levelek-Szabó-Mátyás-Vilmányi-Benett-Hartai-Petra

A Vándorló levelek című magyar romantikus film az ízig-vérig kelet-európai közeget fantasy-ba illő elemekkel tarkítja.

Március 17-én kezdték el forgatni a Vándorló levelek című fantasztikus elemekkel átszőtt magyar romantikus filmet. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában Vilmányi Benett, Hartai Petra, Lukáts Andor és Nagy Mari főszereplésével készül.

A film főhőse Ábel (Vilmányi Benett), a húszas évei végén járó fiatal, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) vezette gyermekmentő cégnél dolgozik.

Ábel különleges képessége, ha becsukja a szemét, az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, így segít a megtalálásukban.

Ábel mindene a munka, életét csak a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) osztja meg. A férfi élete azonban teljesen megváltozik, amikor egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. A nőnek köszönhetően másként kezdi látni a világot és különös kapcsolat alakul ki köztük, de a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké.

A film forgatókönyvíró-rendezője Szabó Mátyás, akinek ez az első egész estés játékfilmje. A Színház-és Filmművészeti Egyetemen 2014-ben végző rendező fejében három évvel ezelőtt fogalmazódott meg a két magányos és zárkózott ember története.

„A kezdetektől szerettem volna ezt az általános érvényű, mesei motívumokra épülő történetet egy sajátos, kelet-európai környezetbe ültetni.”

– mondja a rendező.

Szabó Mátyás vizsgafilmje, a Határ Karlovy Varyban debütált. Legutóbbi rövid játékfilmjének cselekményét a 90-es évek ufólázban égő közegébe helyezte. A Jövetelben szintén egy egymásra találó pár románcát dolgozta fel, csakúgy, mint a most készülő Vándorló levelekben.

A forgatókönyvet a rendező mellett Mikó Csaba és Barcsai Bálint írták. A film operatőre M. Deák Kristóf, aki a FOMO – Megosztod, és uralkodsz képi világáért is felelt. A Vándorló levelek látványtervezője Töröcsik Ambrus (Senki szigete), jelmeztervezője Kasza Emese (ReCirquel), a film zenéjét pedig Keresztes Gábor szerzi (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A film vezető producere Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz).

A Nemzeti Filmintézet az elsőfilmeseket támogató Inkubátor Programon keresztül 67 millió forinttal támogatja a Vándorló leveleket. A forgatás a pandémia kellős közepén, de persze a szigorú óvintézkedéseket betartva március 17-én indult. A budapesti helyszíneken és stúdióban is zajló forgatás 25 napig tart.

A Vándorló levelek premierje 2022-ben lesz.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés