Hírek

Eddie Redmayne nővé változik

eddie-redmayne-danish-girl Kijött az első előzetes a novemberben érkező The Danish Girl című életrajzi drámához, mely Einar Wegener dán művészről szól. A főszerepben a most is félelmetesen zseniális Eddie Redmayne.

A történet az 1800-as évek végén kezdődik Dániában, központjában pedig Einar Wegener áll, aki egyike azoknak, akiken a történelem során elsőként végeztek nemátalakító műtétet. A felnőtt kora első éveit férfiként élő tehetséges művész 1930-ban utazott Németországba, hogy az akkor még teljesen kísérleti eljárásnak számító műtétet elvégezzék rajta. Ezután hivatalosan is felvette a Lili Elbe nevet, ekkorra azonban már felhagyott a festészettel.

A film Gerda Gottliebbel való házasságának korai éveit, majd egy látszólag ártatlan esetet mutat be, melynek hatására a férfi megtalálja önmagát. Ettől kezdve születik meg valójában Elbe, női ruhákban jár, nőként viselkedik, nőként tölti be a társadalmi szerepeket is. Ahogy az az előzetesben is felsejlik, felesége végig támogatta őt döntéseiben, és a műtét teljes ideje alatt mellette állt.

Nem ez a film az első megformázása ennek a végtelenül bátor történetnek, hiszen korábban három könyvet is írtak a művész/nőről – Man Into Woman, The First Sex Change címmel -, illetve 2001-ben készült egy a filmmel azonos című alkotás, melyet David Ebershoff jegyez.

Utóbbi alapján a forgatókönyvet Lucinda Coxon írja, míg a filmet a Nyomorultak és A király beszéde rendezője, Tom Hooper készítette.

Az alapvetően kissé feminin vonásokkal és egy hatalmas adag tehetséggel megáldott Redmayne tökéletes választásnak tűnik a szerepre. Talán újra elérkezett az ideje, hogy valaki egymás utáni évben kapja meg azt a bizonyos kis aranyszobrot. Mellette szerepel még a filmben Alicia Vikander, Amber Heard és Matthias Schoenaerts is.

A The Danish Girlt pár nap múlva mutatják be a Velencei Filmfesztiválon, hogy aztán a Torontói bemutatót követően novemberben eljusson a nagyközönség elé is. A hazai mozik sajnos csak januárban tűzik műsorukra az alkotást, de legalább láthatjuk egyáltalán ezt az érzéki, finom, komoly és a mai világban még mindig borzasztóan aktuális drámát.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com