Hírek

Egész Lengyelország Andrzej Wajdát gyászolja

andrzej_wajda_2A lengyel művészek és közéleti szereplők a korszakalkotó, a lengyel történelem kulcsmozzanatait megörökítő és a mai társadalmi életet is meghatározó filmrendezőt búcsúztatják.

A művészt több vezető politikus – köztük Andrzej Duda lengyel államfő – még vasárnap éjjel búcsúztatta el a közösségi oldalakon tett bejegyzésekben. A hétfő délután közzétett gyásztáviratban Duda „a lengyel filmtörténet legjelesebb alkotójának” nevezte Wajdát, kiemelve: a lengyel nemzet „történelmi tapasztalatát mutatta be, újraértelmezte a lengyel irodalom kánonját, egyetemes jelentőségűvé emelve a lengyelek sorsát”.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes és kulturális miniszter úgy értékelte: „az egyik legjelentősebb, talán a legnagyobb lengyel rendező” távozott. „Olyan alkotó volt, aki erősen kötődött a lengyel történelemhez, ennek személyes képét tükrözte” – fűzte hozzá Glinski.

„Rendkívüli formátumú” személyiség távozott – reagált a halálhírre Krzysztof Zanussi. A lengyel filmművészet élő klasszikusának tartott Zanussi „a hazafiság tiszteletreméltó példájának, sokat megélt pátriárkának” nevezte Wajdát, akit ő is a lengyel kultúra óriásaihoz hasonlított. Mint mondta, az elhunyt ugyanolyan mélységgel élte át a hazaszeretet, mint ahogyan „valaha Zeromski, előtte pedig Mickiewicz és más nagyságok”.

A TVN24 hírtelevízió Lech Walesa volt lengyel elnököt, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítóját szólaltatta meg. Wajda már az 1981-ben bemutatott Vasember című filmjében megörökítette a Szolidaritás alapítását. „Nagy ember, nagy lengyel, nagy hazafi távozik az örökkévalóságba” – jelentette ki Walesa.

Agnieszka Holland közeli barátja volt Wajdának, és több filmjéhez írt forgatókönyvet. A rendezőnő azt mondta: a lengyel filmesek nemzedékei számára Wajda „mester volt és az is marad”. A PAP hírügynökségnek elmondta: még néhány héttel ezelőtt meglátogatta Wajdát és feleségét, Krystyna Zachwatowicz díszlettervezőt, és egy újabb Wajda-film terveiről beszélgettek. Holland úgy emlékezett: a rendező alaptémája „mindig is Lengyelország volt, soha nem menekült a nehéz, fájdalmas témák elől. A legnehezebb időkben is úgy gondolta: bátorságra kell biztatni a nézőket”.

Daniel Olbrychski a rendező 13 filmjében szerepelt. A TVN 24-nek elmondta: sok közös munkájuk miatt „szerencsésebbnek tartja magát a világ összes színészénél”. Úgy értékelte: Wajda a lengyel filmművészetben olyan rangos helyet foglal el, mint az irodalomban a nagy romantikusok, például Mickiewicz és Slowacki.

andrzej_wajda_3Véget ért a Wajda-korszak, mely nemcsak a lengyel, hanem a világ filmművészetének jelentős szakasza – mondta a lengyel közszolgálati televíziónak Jerzy Zelnik színész, Wajda három filmjének szereplője. Szerinte Wajda a képzőművészeti műveltsége révén „látta a film formáit, színeit, nagyszerű ötletei voltak, ugyanakkor jelentős szabad teret hagyott a színészeknek, bízva az ő személyiségükben.”

A konzervatív lengyel művészek közé sorolt Zelnik elmondta: időnként vitatkozott Wajdával művészi témákról, világnézeti különbségek is voltak köztük. „Óriási szerepet játszott, attól függetlenül, hogy egyes filmjeihez kritikusan viszonyultunk” – fogalmazott. Wajda 2000-ben megkapott Oscar-életműdíja mutatja, hogy „a világ látta és értékelte művészetét” – szögezte le Zelnik.

Jerzy Radziwilowicz, aki szerepelt Wajda legfontosabb politikai témájú alkotásainak, a sztálinista korszakkal leszámoló, 1976-ban készült Márványemberben, valamint a Vasemberben is, a PAP hírügynökségnek elmondta: a rendező abban hitt, hogy a művészet a társadalmi változások eszköze lehet. „Nagyon érzékletesen előadta, hogyan érti múltunkat és jelenünket” – mondta Radziwilowicz, aki a mindenkori filmművészet egyik legfontosabb személyiségének nevezve az elhunytat.

Meghalt Andrzej Wajda

Jerzy Englert filmkritikus a TVN24-ben úgy vélte: Wajda „a tudós értelmiségiek nemzedékének egyik utolsó tagja volt,” olyan ember, „aki nem merül el a valóságban, hanem formálja ezt. Művész volt.”

A hétfői lengyel sajtó arról számolt be, hogy Wajda utolsó, Powidoki (Emlékképek) című filmjét a csütörtökön kezdődő római nemzetközi filmfesztiválon vetítik. Wajda eredetileg részt vett volna az alkotás első külföldi bemutatóján. Ezt az filmet jelölte Lengyelország idén a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

Sajtóértesülések szerint Andrzej Wajdát jövő héten – egyelőre még meg nem határozott napon – a krakkói Szent Anna templomban bemutatandó temetési szertartás után a Szent Szalvátor egyházközség temetőjében helyezik örök nyugalomra. A temetés a család akaratának megfelelően magánjellegű lesz. A lengyel kulturális miniszter hétfőn elmondta: Lengyelország állami temetéssel tartozik a jeles művésznek.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés