Hírek

Egészestés filmmel készül az Oscar-díjas Rófusz Ferenc

Tizennyolc animációs, kisjáték-, illetve kísérleti filmnek ítélt meg 278 millió forintnyi támogatást a médiatanács, emellett elfogadta a közösségi rádiók és televíziók működési költségeire kiírandó 400 millió forintos pályázati felhívást – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Dargay-pályázat keretében idén öt animációs film részesült összesen 200 millió forintos támogatásban. Elkészülhet Rófusz Ferenc 80 perces mesefilmje, a különleges lényekről szóló Egy év Hoppifalván. Folytatódnak Dorothy kalandjai Amerikában Gyulai Líviusz animációsfilm-sorozata, az Egy komisz kislány naplója (6-13. rész) révén. Az Egy kupac kufli első két epizódját újabb 11 követi: Jurik Kristóf és M. Tóth Géza sorozatában a hét kuflinak sikerül mindig humorral és kompromisszummal megoldaniuk konfliktusaikat. A Hajótöröttek című kalandos ismeretterjesztő sorozat, Szeiler Péter és Fritz Zoltán alkotása további 12 epizódon keresztül bontakoztathatja ki Kolos és Nagypapa történetét a szinte lakatlan szigeten. Továbbá a Lengemesék – Nyár a nádtengeren című sorozat újabb hat résszel bővül, Pálfi Zsolt meséjében a harácsok fondorlatait és a nádtenger lakóinak kalandjait élvezhetik a gyerekek – írta a Médiatanács.

A Huszárik Zoltán nevét viselő eljárás idei második fordulójában 13 pályázat támogatásáról döntött a testület: a kisjáték-, illetve kísérleti filmek összesen 78 millió forintot kapnak. Sánta Ferenc azonos című novellája alapján készül a Téli virágzás Bozsogi János rendezésében. A Cserekapus, Vékes Csaba filmje egy amatőr sportoló álmokkal és realitással vívott harcát mutatja be egy különös párhuzammal. Egy kislány szemén keresztül láttatja a terrortámadás nyerseségét Simonyi Balázs alkotása, a Közhely. A Negyvenhét perc című kisjátékfilm – Topolánszky Tamás rendezésében – egy konfliktusokkal terhelt anya-lánya viszony körül forog, amelyre sötét árnyékot vet a múlt. Az eltűnés a témája Dobray György Farsang és Schwechtje Mihály Aki bújt című filmjének is, ám más-más megközelítéssel: előbbiben egy nő szándékosan, utóbbiban egy csapat gyerek manipuláció következtében tűnik el a környezete szeme elől. Egy vidéki öregember és modern világban élő unokája kapcsolatát mutatja be az Oláh Kata és Csukás Sándor rendezte Falun című mű.

Különös emberkísérletet mutat be Borsos Miklós A nagy dobás című rövidfilmjében, amelyben rendező és főszereplő vitájuk hevében arra jutnak, hogy egy halál csak úgy lehet igazán hiteles a vásznon, ha tényleg meghal valaki. Az Angyalom, Vizi Mária filmjének történetében az isteni teremtménynek az a feladat jut, hogy egy férfit és egy nőt – akik különbözőbbek talán nem is lehetnének – egymás mellé tereljen. Az Idegen hangok – Wizner Balázs filmje – azt meséli el, mi különös történhet egy autópálya pihenőjében, ha bepillantunk a másik autójába. A birtokán bezárkózva élő tudós és az őt meglátogató kíváncsi újságíró estéjét követi az Irinyi, Cibulya Nikol rendezésében, ahol szóba kerül, hogy Kossuth a szabadságharc felélesztésére egy robotot rendel a gyufa feltalálójától. Egy válás utóéletének ridegségébe enged betekintést a Maszatvár, Szakonyi Noémi alkotása, míg Zilahy Tamás filmje, a Perújrafelvétel Ady Endre nagyváradi fogdában töltött három napjának eseményeit eleveníti fel.

MTI

MTI

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..